Izvor: Od nedjelje navečer primirje u Gazi

Egipatski sigurnosni izvor rekao je da se Izrael složio s prekidom vatre. 

Izrael je objavio da bi njegova akcija u Gazi mogla potrajati sedmicu (Anadolija)

07 Aug 2022

Izrael i palestinski borci dogovorili su prekid vatre u Gazi od nedjelje navečer na prijedlog Egipta, objavili su izvori, nakon što je Izrael gađao palestinske ciljeve tokom vikenda, natjeravši palestinske borce da gađaju njegove gradove raketama većeg dometa.

Egipatski sigurnosni izvor rekao je da se Izrael složio s prekidom vatre.

Kairo još uvijek čeka palestinski odgovor.

“Izraelska strana prihvatila je prekid vatre”, rekao je egipatski dužnosnik koji je želio ostati neimenovan, ali nije dao nikakve precizne vremenske okvire tog prekida vatre, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

U međuvremenu nastavlja se najjači sukob između Islamskog džihada i Izraela od kratkog rata prošle godine.

Palestinski Islamski džihad (PIJ) potvrdio je u nedjelju da je u izraelskom zračnom napadu na pojas Gaze poginuo još jedan visoko rangiranih komandant te organizacije.

“Brigade Al-Quds žale za vođom Khaledom Mansourom, članom našeg vijeća sigurnosti i komandantom južnog regiona (pojasa Gaze). On je jučer ubijen u izraelskom zračnom udaru”, navodi se u saopštenju ove palestinske grupe, prenosi Reuters.https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.523.0_en.html#goog_1389275555Play VideoDužina videa 02 minutes 19 seconds02:19Izrael treći dan bombarduje Gazu: Deseci ubijenih Palestinaca

Brigade Al-Quds su naoružano krilo Palestinskog islamskog džihada, koji je u subotu odbacio predlog Egipta o uspostavljanju privremenog prekida vatre sa Izraelom, javila je ranije televizija Al-Majaden povezana sa Hezbollahom.

“Sada je vreme da se odgovori na zločine okupacije”, izjavio je izvor iz Palestinskog Islamskog džihada za Al-Majadenu.

Broj poginulih u izraelskim napadima na Pojas Gaze se popeo na 31, dok je povrijeđeno više od 260 204 ljudi, tvrdi palestinsko ministarstvo zdravlja.https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.523.0_en.html#goog_1389275553Play VideoDužina videa 01 minutes 00 seconds01:00Gaza: Grupa ljudi pogođena projektilom s bespilotne letjelice

Među ubijenim i djeca

U izraelskoj akciji u Gazi ubijeno je i šestero djece.

Mansour je drugi visokorangirani član Islamskog džihada koji je ubijen u dva dana, nakon što je u petak poginuo komandant za regiju sjevera Taysir al-Jabari.

Na izraelske napade palestinski borci odgovorili su lansiranjem više od 400 raketa prema Izraelu. Većina ih je presretnuta, dok nema izvještaja o žrtvama u Izraelu.

Izrael je objavio da bi njegova akcija u Gazi mogla potrajati sedmicu.

Izrael “trenutno ne pregovara o primirju”, rekao je glasnogovornik izraelske vojske.

Novi val nasilja probudio je strah od još jednog rata u Gazi, 15 mjeseci nakon jednomjesečne eskalacije u kojoj je poginulo više od 260 ljudi.https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.523.0_en.html#goog_1389275554Play VideoDužina videa 01 minutes 11 seconds01:11Stotine izraelskih ultranacionalista ušle u kompleks džamije Al-AksaIZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

Komentariši