Drugi dan borbi između Izraela i Gaze, broj poginulih raste


Napad na zgradu u Gazi, 5. avgust 2022.

Napad na zgradu u Gazi, 5. avgust 2022.Podijelite

Palestinsko Ministarstvo zdravlja navelo je da je 15 Palestinaca ubijeno u Pojasu Gaze gdje izraelska vojska gađa pripadnike palestinske grupe Islamski džihad.

Petogodišnje dijete, dvije žene i nekoliko boraca Islamskog džihada – uključujući vođu Tayseera Jabarija – su među mrtvima.

Oko 300 palestinskih raketa i minobacača ispaljeno je na Izrael od 5. avgusta, rekao je izraelski zvaničnik.

Izrael kaže da je pokrenuo operacije zbog “neposredne prijetnje” Islamskog džihada.

Najnovije nasilje je najozbiljnije rasplamsavanje nasilja između Izraela i Gaze otkako je u 11-dnevnom sukobu u maju 2021. poginulo više od 200 Palestinaca i desetak Izraelaca.PROČITAJTE I OVO:Izraelska vojska ubila komandanta Palestinskog islamskog džihada

U toku su napori Egipta, Ujedinjenih nacija i Katara za prekidom borbe. Daljnja eskalacija uveliko bi ovisila o tome hoće li se Hamas, islamska militantna skupina koja kontrolira Gazu, odlučiti pridružiti borbama.

Izraelska vojska je tokom noći saopštila da su uhapsili 19 militanata Islamskog džihada u racijama na Zapadnoj obali.PROČITAJTE I OVO:Izrael pristao na prekid vatre u Gazi

Oko 2,3 miliona Palestinaca nalazi se uskom obalnom pojasu Gaze, a Izrael i Egipat strogo ograničavaju kretanje ljudi i robe u i iz enklave i navodeći sigurnosne razloge, nameću pomorsku blokadu.

Komentariši