BRATIĆ ZA HAYAT: VULIN BI SE TREBAO BAVITI SIGURNOSTI, A NE BITI PRODUKT NESIGURNOSTI

U emisiji ‘Dobar dan BiH’ razgovarali smo o dijaspori, značaju glasanja dijaspore na predstojećim izborima, ali i mnogim drugim temama govoriti sa Senadom Bratićem, zastupnikom u NSRS-u.

Kada je u pitanju broj registrovanih glasača iz dijaspore, Bratić je kazao da su u ‘Pokretu za državu’ zadovoljni odzivom i nadaju se da će svi oni koji su se registrovali, izaći na izbore.

  • Oni svojim glasovima mogu pomoći projekat ‘Pokret za državu’, ne samo u RS-u, nego u čitavoj BiH. Mogu promijeniti kako izvršnu, tako i zakonodavnu vlast. Nadam se da će izaći na izbore, kako naši sugrađani van granica, tako i oni koji žive na prostoru RS-a – kazao je Bratić.

Smatra kako bi broj registrovanih glasača van granica BiH bio veći da je procedura prijave bila jednostavnija.

  • Mnogi su u obavezama. Pozivam ih ovim putem da iskoriste svoje pravo glasa i da nastavimo i da na lokalnim izborima pokažemo ozbiljnost, ali i spremnost da želimo graditi daleko bolju budućnost na ovim prostorima nego što je sada – naveo je Bratić.

Dodaje kako rad sa dijasporom treba nastaviti i nakon izbora, te je pozvao državne institucije na veću saradnju.

  • Misim da je to obostrana greška i da će se ona u narednom periodu popraviti. Sa ovog mjesta kažem da ću se lično potruditi da rad i komunikacija sa dijasporom u narednom periodu bude bolja – poručio je Bratić.

Kada su u pitanju prijave iz susjedne Hrvatske i Srbije, kojih je znatno manje, Bratić je objasnio:

  • Osnovni razlog za manje prijava iz Hrvatske i Srbije je to što se morala dostaviti potvrda o prebivalištu i time su se spriječile mnoge manipulacije sa prijavama koje su bile prisutne u prethodnom periodu.

O IZJAVAMA VULINA

  • Što se tiče izjava Vulina da mir u BiH zavisi od Srbije i manjeg bh. entiteta, svjesni smo da to nije njegova prva takva izjava, on to radi u kontinuitetu. Cilj mu je da skrene pažnju sa nerada vlasti u RS-u. On bi se trebao pozabaviti kao ministar sigurnosti o sigurnosti, a ne da bude produkt nesigurnosti – kazao je Bratić za Dobar dan BiH.

Komentarišući probleme povratnika u manjem bh. entitetu, Bratić navodi da su među najvećim upravo izučavanje bosanskog jezika, te mogućnost zapošljavanja.

  • To su stvari koje bi mi sa izbornim rezultatom mogli promijeniti. Ako budemo politički faktor, preko noći ovo možemo promijeniti. Volio bih da Dodik doživi da živimo u uspješnom entitetu i još uspješnijoj državi Bosni i Hercegovini, gdje će biti prostora za suživot za sve, bez obzira na bilo kakvu pripadnost i odakle mladi neće odlaziti – poručio je Bratić.

(M. Sultanović)

Video pogledajte OVDJE

Komentariši