NJEMAČKI EKSPERT ZA BALKAN: “Kosovo primiti u NATO, onda priznanje Srbije neće ni trebati”

Prema riječima Clewinga, Evropska unija, za razliku od NATO-a, ne osigurava sigurnosni sistem za svoje članice.Konrad Clewing

Kosovo bi ulaskom u NATO imalo sigurnosne garancije, izjavio je za Deutsche Welle njemački stručnjak za Balkan Konrad Clewing i ocijenio da tada više ne bi bilo neophodno da ga Srbija zvanično prizna.Upitan da li je povećana prijetnja po sigurnost na Kosovu i u regionu Zapadnog Balkana, on je odgovorio da kratkoročno nema neke posebne prijetnje, jer je KFOR, kao vojna misija pod vodstvom NATO-a, svakako u stanju stabilizovati situaciju.

“Ali vidim veliki problem u tome što opis zadataka KFOR, koji proizilazi iz rezolucije UN iz 1999.godine, ne uključuje odbranu nacionalne sigurnosti Kosova. Zato bi trebalo nastojati pronaći istinski duboko i stabilno rješenje za potrebe nacionalne sigurnosti Kosova“, izjavio je Clewing, a on to vidi samo u perspektivi koju daje članstvo Kosova u NATO-u.

Prema riječima Clewinga, Evropska unija, za razliku od NATO-a, ne osigurava sigurnosni sistem za svoje članice.

On zato smatra da “dijalog između Srbije i Kosova koji koordinira EU nije prikladna mjera za trajno rješavanje spora između dvije zemlje“.

Na opasku da njemačka vlada i EU žele da se rješenje nađe u dogovoru sa Srbijom, Clewing je uzvratio da je to naivno.

Kako je objasnio, to detaljno pitanje ne može se riješiti sporazumno između Srbije i Kosova, sve dok Srbija ne želi priznati Kosovo.

“Kao matična država kosovskih Srba ili kao sila zaštitnica kosovskih Srba, Srbija ima pravo obezbijediti da kosovska država ne ugrozi postojanje kosovskih Srba“, rekao je Clewing.

“Ali ono što Kosovo u ovom slučaju želi sprovesti nije prijetnja opstanku Srba“, ocijenio je on i konstatovao da “Srbija to tako predstavlja“.

Clewing je stručnjak za Balkan na Leibniz institutu za studije istočne i jugoistočne Evrope iz Regensburga.

Komentariši