Nakon napada na Gazu: Izrael odobrio pozivanje 25.000 rezervista

Izraelski avioni u petak su napali Pojas Gaze i ubili i ranili desetke ljudi, među kojima je i lider Islamskog džihada.

Izrael je još ranije ove sedmice zatvorio ceste oko Gaze i poslao pojačanja na granicu (EPA)

05 Aug 2022

Izraelski ministar odbrane Benny Gantz odobrio je moguće pozivanje do 25.000 rezervista u slučaju eskalacije nasilja u Pojasu Gaze, koju su izraelski avioni u petak napali, ubivši i ranivši desetke ljudi.

U napadu je ubijen i jedan od lidera Islamskog džihada Taysir al-Jabari.

U strahu od palestinskog odgovora, izraelska vojska objavila je „specijalno stanje“, a limitirane su sve aktivnosti unutar 80 kilometara od granice sa Pojasom Gaze.

“Na osnovu procjene sigurnosne situacije odlučeno je da se angažuje do 25.000 rezervnih boraca za pojačanje snaga Južne komande, protuzračne odbrane, pozadine, borbenih jedinica i komandno-kontrolnog štaba”, navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi Tanjug, pozivajući se na RIA Novosti.

Kako piše Washington Post, Izrael je još ranije ove sedmice zatvorio ceste oko Gaze i poslao pojačanja na granicu, u iščekivanju osvetničkih napada u odmazdi na hapšenje jednom od lidera Islamskog džihada Bassama al-Saadija.

Odgovor na ‘direktnu prijetnju’

„Izraelska vlada neće dozvoliti terorističkim organizacijama u Pojasu aktivnosti i prijetnje građanima Države Izrael. Svako ko pokuša nauditi Izraelu treba znati – pronaći ćemo va”, rekao je izraelski premijer Yair Lapid u izjavi.

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da su napadi pokrenuti u odgovoru na „direktnu prijetnju“ dvije militantne grupe naoruđane protutenkovskim projektilima.

Glasnogovornik je rekao da je Al-Jabari ciljano likvidiran, te da je bio odgovoran za „više napada“ na Izrael.IZVOR: AL JAZEERA

Komentariši