Konjičko drvorezbarstvo na listi UNESCO-a

Rezbarenje je sastavni dio kulture lokalne zajednice, mjera ljepote i ugodnosti kućnog enterijera i tradicija koja stvara osjećaj zajednice i pripadnosti (Al Jazeera)

06 Dec 2017

Drvorezbarstvo iz bosanskohercegovačkog grada Konjica upisano je na listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva UNESCO-a, odlučeno je na danas održanom zasjedanju Komiteta za očuvanje nematerijalne kulturne baštine u Južnoj Koreji.

“Upis konjičkog drvorezbarstva na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine od izuzetnog je značaja za Bosnu i Hercegovinu i, kao takav, daje poticaj daljnjim aktivnostima na očuvanju bogate nematerijalne kulturne baštine naše zemlje, te pokazuje našu snažnu posvećenost implementaciji UNESCO-ove Konvencije iz 2003. godine o očuvanju nematerijalne kulturne baštine”, rekao je ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović.

Al Jazeera je ranije izvijestila da će konjičko drvorezbarstvo biti uvršteno na listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Drvorezbarstvo je umjetnički zanat s dugom tradicijom u općini Konjic. Drvene rezbarije, koje uključuju namještaj, sofisticirane enterijere i male dekorativne predmete, ističu se prepoznatljivim ručno izrezbarenim motivima i ukupnim vizuelnim identitetom.

Rezbarenje je sastavni dio kulture lokalne zajednice, mjera ljepote i ugodnosti kućnog enterijera i tradicija koja stvara osjećaj zajednice i pripadnosti.

Instrument dijaloga i saradnje

To je, također, ekonomski održiv, društveno inkluzivan i ekološki održiv zanat kojim se bave različite etničke grupe, te koji služi i kao instrument dijaloga i saradnje. Široko je rasprostranjen među stanovnicima Konjica, a vlasnici porodičnih radionica za rezbarenje drveta najodgovorniji su za očuvanje elementa, obučavanje učenika drvoprerađivača i popularizaciju zanata.

Proces nominacije konjičkog drvorezbarstva počeo je još 2014, u saradnji Federalnog ministarstva kulture i sporta i lokalne zajednice u Konjicu, koja baštini ovaj element.

Konjičko drvorezbarstvo drugi je element nematerijalne baštine iz Bosne i Hercegovine koji je, nakon zmijanjskog veza, uvršten na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Komentariši