Kineska vojska ponovo prešla središnju liniju Tajvanskog moreuza

Tajvansko ministarstvo odbrane ocjenjuje da su vojne vježbe Kine krajnje provokativne.

Kineske vojne vježbe pokrenute su nakon što je predsjedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi posjetila Tajvan (Reuters)

05 Aug 2022

Tajvansko ministarstvo odbrane saopćilo je da je više brodova i aviona Narodne oslobodilačke armije Kine ponovo prešlo središnju liniju Tajvanskog moreuza.

Ministarstvo ocjenjuje da su vojne vježbe Kine krajnje provokativne “bilo da lansira balističke rakete ili namjerno prelazi središnju liniju moreuza”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Tajvanska vojska će, dodaju, pojačati borbenu gotovost, ali neće tražiti rat.

Također je rasporedila brodove i avione, kao i raketne sisteme radi praćenja situacije, s obzirom na to da Kina održava višednevne vojne vježbe oko otoka.

Blinken: Kineske vojne vježbe predstavljaju eskalaciju

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je da kineske vojne vježbe usmjerene ka Tajvanu, uključujući i projektile ispaljene ka japanskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, predstavljaju eskalaciju, prenio je AP.

Kineske vojne vježbe pokrenute su nakon što je predsjedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi posjetila Tajvan u utorak.

“Kina je odabrala da pretjerano reaguje i iskoristi posjetu Pelosi kao izgovor da pojača provokativne vojne aktivnosti u i oko Tajvanskog moreuza”, kazao je Blinken na konferenciji u glavnom gradu Kambodže.

Blinken je također rekao da se SAD čvrsto solidarišu sa Japanom nakon “opasnih akcija koje je Kina preuzela”.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši