“Dritan Abazović je crnogorski Milorad Dodik i džepni Aleksandar Vučić”

Autor:Melika Balihodžić 05. avg 2022

Izvor: N1

Ne smiruju se reakcije na potpis Dritana Abazovića na Temeljni ugovor između Srpske pravoslavne crkve i Crne Gore. “Radi se o velikoj pobjedi Srbije i Rusije u Crnoj Gori, odnosno Zapadnom Balkanu”, stava je crnogorski novinar Šeki Radončić.

Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) potpisan je trećeg augusta u Podgorici.

“To znači nova destabilizacija Crne Gore i blokada EU puta, a ona je prva sljedeća zemlja koja je trebala postati članica. Destabilizacija Crne Gore, BiH i Kosova – u konačnici je destabilizacija Evropske unije. Beograd i Moskva čine sve po tom pitanju, kako bi pokazali da ona ne može biti jedinstven i značajan geopolitički igrač”, analizira crnogorski novinar Šeki Radončić u programu N1.

Cilj je, ujedno, i jačanje ‘Otvorenog Balkana’, govori sagovornik N1, dok nastavlja sa oštrim kritikama na račun crnogorskog premijera.

“Dritan Abazović je crnogorski Milorad Dodik. Ima jako uporište u SPC-u, i u Beogradu, a indirektno i u Moskvi. On urniše crnogorsku vladu, pravosuđe, službe bezbjednosti, gdje je za generalnog direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost postavio svog najboljeg prijatelja koji je dva puta osuđivan za pokušaj ubistva”, riječi su Šekija Radončića.

Abazović udara i na slobodne medije, tvrdi Radončić.

“Ruši sve što može da sruši, kao što i Dodik čini sve što može da destabilizuje BiH”, dodao je.https://www.youtube.com/embed/bN9RC2GH-Y4?feature=oembed&enablejsapi=1

“Evropa polaže veliki ispit u Crnoj Gori”

Rješenje za, kako kaže, dramatičnu situaciju vidi, između ostalog i u snagama Evropske unije.

“Ako Evropa u malenoj Crnoj Gori od 600.000 stanovnika ne uspije da sačuva evropske vrijednosti – onda EU dokazuje da nije u mogućnosti riješiti mnogo složenije probleme koji nas čekaju. U Crnoj Gori se ne brani samo crnogorski nacionalni interes, u Crnoj Gori se brane evropski i interesi i EU”, stava je Radončić.

“Temeljni ugovor – ugovor o razdoru u Crnoj Gori”

S tim u vezi, Radočić podržava najave crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića o izglasavanju nepovjerenja vladi Dritana Abazovića.

Za to, vjeruje on, postoje ozbiljne šanse, pošto će grupi zastupnika koji su već predali zahtjev trebati još samo jedan glas.

Ukoliko se to desi, ubijeđen je on, označit će to i kraj političke karijere Dritana Abazovića “koju je, umjesto za Adu Bojanu vezao za Adu Ciganliju”.

Ubijeđen je i da su posrijedi iznuđeni potezi, napominjući na brojne kritike “kako se radi o najgoroj vladi u historiji Crne Gore, autokratskom lideru i džepnom Aleksandru Vučiću”.

Podsjetimo, trideset i šest poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP), Liberalne partije (LP), Socijaldemokrata (SD) i Demokratske unije Albanaca (DUA) predali su u skupštinsku proceduru Prijedlog da se glasa o nepovjerenju 43. Vladi Crne Gore, isti dan nakon što je potpisan Temeljni ugovor između SPC i Crne gore.

Komentariši