Deseci poginulih i ranjenih u izraelskim napadima na Gazu

U napadu je ubijen jedan od lidera Islamskog džihada Taysir al-Jaberi, kao i još najmanje devet ljudi.

Izraelska vojska objavila je ranije danas da je gađala neke ciljeve u blokiranom Pojasu Gaze (AFP)

05 Aug 2022

Teysir al-Jaberi, jedan od vodećih ljudi u pokretu Islamski džihad, a 55 je ranjeno u izraelskim zračnim napadima na blokirani Pojas Gaze.

Glasnogovornik pokreta Islamski džihad Davud Shihab kazao je da je Teysir Al-Jaberi ubijen u izraelskom napadu na Gazu.

Ministarstvo zdravlja Palestine je u saopćenju navelo da je deset Palestinca, uključujući petogodišnju djevojčicu, ubijeno, a da je 55 osoba ranjeno.

Zvaničnik izraelske vojske za list “Yediot Ahronot” kazao je da je 15 pripadnika Islamskog džihada ubijeno u napadu na Pojas Gaze.https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.523.0_en.html#goog_576900566Play VideoDužina videa 01 minutes 07 seconds01:07Izrael gađao stambenu zgradu u Gazi: Najmanje osam ubijenih

Hamas tvrdi da će odgovoriti

Izraelska vojska objavila je ranije danas da je gađala neke ciljeve u blokiranom Pojasu Gaze.

U saopćenju portparola izraelske vojske navodi se da je “vojska u okviru operacije pod nazivom „Zora“ gađala Gazu zbog određenih prijetnji pokreta Islamski džihad u Pojasu Gaze”.

Na društvenim mrežama su se pojavile fotografije na kojima se vidi oblak dima iznad Gaze.

Glasnogovornik Hamasa Fawzi Barhoum rekao je u izjavi da će odgovoriti na „eskalaciju“.https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.523.0_en.html#goog_576900565Play VideoDužina videa 01 minutes 21 seconds01:21Bishara: Stravičan stav SAD-a kojim poručuju da okončanja okupacije nema na vidikuIZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

Komentariši