Bivši predsjednik Crne Gore: Ugovor sa SPC-om je pravno ništavan

Bivši predsjednik Crne Gore: Ugovor sa SPC-om je pravno ništavan

Foto: Agencije

Temeljni ugovor potpisan 3. avgusta između premijera Crne Gore Dritana Abazovića i patrijarha Porfirija je u tri dimenzije neprihvatljiv, mišljenja je bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

 Smatra da je neprihvatljiv u dimenziji odnos države i crkve, u njegovoj poziciji u javnom poretku i neprihvatljiv je prema ostalim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori.

Vujanović je kazao da je sa državnog aspekta, ugovor u potpunosti neprihvatljiv, te dodao da ovakav ugovor kakav je potpisan između Crkve Srbije i države mitropolit Amfilohije nikada ne bi potpisao.

– Taj ugovor je potpuno poništio historiju crnogorske autokefalne crkve. Dakle, jedan veliki i važan period historije, na koji Crna Gora mora da bude ponosna, a na koji bi morala biti ponosna i Srpska pravoslavna crkva – kazao je i objasnio da zahvaljujući tome što se Crnogorska autokefalna crkva odrekla svoje autokefalije, stvoreni su uslovi da se obnovi Autokefalna srpska crkva.

Vujanović je istakao da je preambula ugovora za njega najveće iznenađenje, te da ne razumije potrebu za požurivanjem i tajnosti kojoj smo svjedočili prilikom potpisivanja ugovora.

Jedini slučaj u regionu

– Tek se u javnu raspravu pošlo nakon usvajanja ugovora na Vladi, što nema nikakvog smisla. Najprije se otvori javna rasprava, saslušaju se stručna i naučna javnost, sasluša se civilni sektor, te na temelju svih konsultacija napravite sadržaj ugovora i onda ga tek usvajate. Vrlo ozbiljno, odgovorno i argumentovano je bilo mišljenje CANU, a vi sve to odbacite i neviđenom brzinom potpišete nešto što nije potpisano već deset godina – istakao je Vujanović i kazao da je to veoma osjetljivo i složeno pitanje.

Vujanović je mišljenja da je ovo jedini slučaj u regionu da se traži nepovjerenje Vladi zbog jednog ugovora, koji je, kako je kazao, apsolutno ništavan.

– Temeljni ugovor može da bude samo sa drugom državom i on se zato ratifikovao u našoj Skupštini, svi ostali ugovori moraju da budu obični ugovori o rješavanju pravnih pitanja između crkve i države – objašnjava Vujanović.

Vujanović je kazao da premijer Crne Gore Dritan Abazović ima veliku podršku Beograda i Crkve Srbije, kao i Tirane i Albanije, ali da ne znači da ako u jednom periodu imate podršku, da će dugo trajati, kao i da veliki uzlet neće rezultirati velikim padom.

Tri nezakonite odredbe

– Taj Temeljni ugovor u svojim odredbama ima tri apsolutno nezakonite, koje taj ugovor čine apsolutno ništavim. Jedna je javno-pravno ovlašćenje, druga je svojinsko pitanje i treća je obaveza države da uvede vjeronauku – ističe bivši predsjednik Crne Gore i ocjenjuje da će se ta ništavost utvrditi u redovnom sudu.

Kako je kazao, velika je sreća što Zakon o obligacijama u članu 102 reguliše apsolutnu ništavost, dok u članu 107 propisuje ko tu ništavost može da traži.

Kada je riječ o uvođenju vjeronauke, Vujanović ukazuje na osjetljivost teme.

– Pitanje vjeronauke je izuzetno osjetljivo, ono se mora na toliko pažljiv način tretirati, da ono zahtijeva ozbiljno vrijeme. Ne možete vi vjeronauku uvesti u škole na ovakav način, kao obavezu države – izričit je Vujanović i postavlja pitanje ko će vjeronauku u školama predavati, da li će tu obavezu vršiti svještenici.

Upoređujući svoju posjetu Srebrenici, u periodu kada je i sam bio premijer, sa posjetom sadašnjeg premijera Abazovića, Vujanović kaže da je svojevremeno na pitanje zašto ne održi govor u Srebrenici, odgovorio da na tom mjestu nije imao snage da govori.

– Oba puta kada sam bio u posjeti Srebrenici, nijesam znao odakle sam izašao. Abazović je govorio vrlo lagano i na kraju rekao da je saopštio univerzalnu stvar i da nijesu ubijeni Bošnjaci, nego ljudi, a onda dao objašnjenje da je neshvatanje njegove izjave stvar izbornog ambijenta u BiH. Očigledno da su mu se posložile stvari koje mu daju mogućnost da to kaže – istakao je Vujanović.

Lična i intimna stvar

Komentarišući izjavu Joanikija u kojoj je kazao da prihvata to što ljudi imaju osjećaj crnogorstva, Vujanović je izjavio da ne može da osjeća da je Crnogorac, već da on to jeste.

– Nacionalna pripadnost je pripadnost koja može da se promijeni, koja je lična i intimna stvar, ali to nije stvar osjećaja – kazao je.

Na pitanje da li je očekivao da stranke suverenističkog bloka građane pozovu na proteste, Vujanović kaže da ne smatra da je neophodno protestovati, te da ugovor koji je ništavan tako treba i tretirati.

– Na Belvederu sam bio zato što se osporavala crnogorska nacija i zato što se smatralo da se treba napraviti hirotonisanje protivno narodnoj volji i protivno spremnosti da svojim životima to spriječe – poručio je Vujanović.

Takav čin Vujanović ocjenjuje kao čin samopromocije.

– Crkva na Rumiji je uz pomoć helikoptera Vojske Jugoslavije prenijeta, rađena je u Baru u jednom zatvorenom sistemu u kome je tavršena i ta crkva je prenijeta i postavljena i o tome se otvorilo pitanje na Vrhovnom savjetu odbrane – prisjeća se bivši predsjednik.

Ulazak u EU

Kazao je da je tada načelnik Generalštaba bio Dragan Paskaš, koji je kazao da o tome nije ništa znao, te da zbog toga što je vidio šta je to proizvelo u Crnoj Gori, podnio je ostavku.

Vujanović cijeli protokol premiještanja crkve objašnjava time da se za taj postupak nije znalo, te kazao da se nekim stvarima daju veće dimenzije od onoga što zaslužuju.

Dodaje da nikada nije bio za rušenje bogomolja, te da iz tog razloga crkva nije srušena, Kako je kazao, ne vidi potrebu demonstriranja sile države na taj način.

Govoreći o prilici da Crna Gora bude prva sljedeća članica Evropske Unije, Vujanović je izrazio svoje nezadovoljstvo time što je temeljni ugovor glavna tema sadašnje Vlade, a ne ulazak u EU.

– Mislim da je jako važno da se izaberu sva četiri suca Ustavnog suda, moramo razgovarati. Sve je prolazno, interes građana je vječan i dobro Crne Gore je vječno i vječna je Crna Gora, ko smatra suprotno, taj potcjenjuje historiju i budućnost Crne Gore. Ovo je država koja će, izvjesno vječno postojati – zaključuje Vujanović.

(Vijesti.ba)

Komentariši