ZA 30 DANA NAS OČEKUJE NOVO ZVECKANJE ORUŽJA NA KOSOVU! KOŽLJAK ZA HAYAT: SUKOB ĆE SE LAKO PROŠIRITI

Nakon odgode primjene odluke o dokumentima i preregistraciji vozila, Srbi na sjeveru Kosova uklonili su sve barikade na cestama, a u saobraćaj su pušteni i prelazi Jarinje i Brnjak.

Trajnog rješenja ipak nema. Sve češća su upozorenja da Rusija ispituje slabost Evropske unije, a kako su Kosovo i BiH sljedeća linija fronta. O svemu smo razgovarali u našoj emisiji 7 Plus Hayat TV-a sa Alijom Kožljakom, bivšim vojnim predstavnikom BiH u NATO-u, profesorom međunarodnog prava.

On je na početku naglasio kako je bitno što je situacija na Kosovu stavljena pod kontrolu već u ranoj fazi.

  • Na Kosovu je oko 3500 vojnika NATO-a, dostatne su za prevenciju bilo kakvog sukoba i za inicijalno djelovanje. Za bilo kakvo narušavanje sigurnosne situacije, brzo bi stigla pomoć na teritoriju Kosova. KFOR je u stalnom kontaktu sa vojnim strukturama, ali i sa vojskama Srbije i Kosova – kazao je Kožljak.

Tvrdi kako je Kosovo je od najkomplikovanijih žarišta za izbijanje sukoba.

  • Svako narušavanje sigurnosne situacije moramo ozbiljno posmatrati. Bilo kakav incident iziskuje podizanje borbene spremnosti snaga i Vojske Srbije i Vojske Kosova, ali i NATO-a. Realno je očekivati da bi svaki incident doveo do narušavanja sigurnosti. Stavovi ove dvije strane su suprotstavljeni, nisu kompatabilni, taj konflikt bi se mogao desiti, ali i proširiti na druga područja. U ovom slučaju je bitno kako reaguje međunarodna zajednica i kako se ponaša. Njihova uloga je definisana i zasada je ona uspješna na Kosovu kada je u pitanju sigurost. Ovdje imamo djelovanje i EU koje je dipkomatsko i koje je usmjereno na dijalog Prištine i Beograda. Djelovanje NATO-a je vojno i ono je također uspješno – pojašnjava profesor Kožljak.

Smatra kako veliku ulogu ima i međunarodna zajednica, podsjetivši se da je odgoda odluke kosovskih vlasti da uvede mjere za građane Srbije uslijedila nakon poziva ambasadora SAD-a

  • Zabiranjava me šta će biti za 30 dana. Teško je očekivati da će se približiti stavovi dvije zemalja. Za 30 dana nas očekuje novo zveckanje oružja na Kosovu. Srbija je u svom strateškom dokument iskazala namjere da zaštiti Kosovo kao dio svog teritorija i ona tu priliku čeka. Realna je mogućnost proširenja tog sukoba zbog političke manipualcije. Srbija koristi srpsko stanovništvo u svim okolnim zemljama za postizanje svojih nacionalnih interesa. Najozbiljnija situacija za izbijaje sukoba je u Crnoj Gori, zatim u Bosni i Hercegovini i onda u Sjevernoj Makedoniji – mišljenja je Kožljak.

(M. Sultanović)

Video pogledajte OVDJE.

Komentariši