Warm festival ratnog izvještavanja u Sarajevu

https://www.youtube.com/embed/BPuBieg3_T0?enablejsapi=1&origin=https%3A%2F%2Fbalkans.aljazeera.net&widgetid=1Published On 02 Jul 201602 Jul 2016|Ažurirano: 12 Mar 201702:43 PM (GMT+2)

Danas je posljednji dan sarajevskog Warm festivala posvećnog ratnom izvještavanju i savremenim konfliktima. Ovogodišnji se bavio aktuelnim društvenim problemima kao što su izbjeglice, migranti i rat u Siriji.

Svi sadržaji koje su posjetioci mogli vidjeti bave se politički i društveno aktuelnim problemima. Tu su, osim izložbi fotografija, filmske projekcije, ali i izložbe ličnih stvari koje su reporteri donosili iz sukobljenih područja.

Izložba “Obični heroji-spasioci” donosi priče iz Bosne i Hercegovine, Kambodže, Ruande, Holokausta.

Mnogo više od festivala

Tokom festivala prikazano je više od 10 filmova, uglavnom sa ratnom tematikom. “Alisa u zemlji rata”, “Sirijska ljubavna priča”, “Bagdad, hronika zatvorenog grada”, samo su neki od naslova filmova o običnim ljudima iz Ukrajine, Sirije, Afganistana, koji su se našli usred ratnih sukoba.

Organizatori skreću pažnju da je Warm projekat mnogo više od festivala i da traje tokom cijele godine. Warm centar okuplja umjetnike širom svijeta i nudi im mjesto gdje mogu raditi, montiraju filmove, pišu knjige.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera

Komentariši