Potpisan Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i SPC-a

Demokratska partija socijalista tvrdi da će pokrenuti inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi, te da će ovakav ugovor biti suspendovan.

Činu potpisivanja prisustvovali su i ministar pravde Crne Gore Marko Kovač i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije (Vlada Crne Gore)

03 Aug 2022

Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) potpisan je jutros u Podgorici, javila je Beta.

Ugovor su potpisali premijer Crne Gore Dritan Abazović i patrijarh SPC-a Porfirije.

Patrijarh je u glavni grad Crne Gore došao jutros, navedeno je.

Na fotografiji koju je na Telegramu objavio Abazović vidi se da su činu potpisivanja prisustvovali i ministar pravde Crne Gore Marko Kovač i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

“Jedno važno pitanje stavljeno je ad acta. Nastavljamo dalje, fokus je na boljem životnom standardu građana”, kazao je Abazović nakon potpisivanja ugovora.

“Ideja da se potpiše ugovor sa SPC je stara ideja, žao mi je što se nije realizovala u prethodnom periodu. Vlada je odlučna da svim verskim zajednicama da potpuno identična prava. Sretni smo i zadovoljni ako smo tome danas doprinijeli”, rekao je Abazović nakon potpisanog Temeljnog ugovora.

Protiv potpisivanja ugovora je u blizini Vile Gorice, gdje je ono održano, protestovalo nekoliko desetaka građana, javile su podgoričke Vijesti.

Najavljeno je da će tokom dana protesti biti masovniji, dok je u Podgorici primjetno pojačano prisustvo policije.https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.522.0_en.html#goog_560192074Play VideoDužina videa 04 minutes 34 seconds04:34U tajnosti potpisan Temeljni ugovor između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve

DPS pokreće inicijativu izglasavanja nepovjerenja

Dio crnogorske javnosti se oštro protivio potpisivanju Temeljnog ugovora, jer smatra da je protivan interesima Crne Gore. Oni smatraju da se ugovorom u postojećem obliku ugrožavaju državni interesi zemlje.

Ministar pravde Marko Kovač je gostujući sinoć u Dnevniku TVCG-a kazao je ne vidi potrebu da se bilo šta mijenja u tekstu Temeljnog ugovora, koji je Vlada ranije usvojila.

Nakon potpisa ugovora, Demokratska partija socijalista (DPS) predsjednika Mila Đukanovića saopštila je da će pokrenuti inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi Crne Gore, a da će ovakav ugovor biti suspendovan nakon izbora nove Vlade.

“Inicijativa je otvorena za sve one koji također smatraju da se Vlada neodgovorno odnosi prema nacionalnim interesima Crne Gore. Danas potpisani Ugovor, koji je protivan Ustavu Crne Gore biće suspendovan odmah nakon izbora nove Vlade”, navode iz te stranke.

Vlada Crne Gore je na sjednici 18. jula verifikovala Temeljni ugovor koji je usvojila 8. jula, iako su iz Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratske partije socijalista najavili povlačenje podrške vladi ukoliko se to desi.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši