Miro Lazović: Ako je Dodik jači od međunarodnih institucija, onda neka bude tako

Baš me zanima kao će američka administracija reagirati na poniženje, ne samo BiH, već i na sopstveno poniženje, kaže Miro Lazović, sociolog i političar iz Sarajeva.

Miro Lazović: Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komić nisu u stanju iskoristiti autoritet svoje funkcije (Arhiva)

Armin Aljović 18 Oct 2021

Postupci Milorada Dodika oslikavaju njegov karakter, ali pokazuju i koliko su slabe institucije Bosne i Hercegovine, upozorio je Miro Lazović, sociolog i političar iz Sarajeva, nakon što je član državnog Predsjedništva u tu zgradu u Sarajevu u ponedjeljak doveo muzičara.

Na snimcima koje su objavljeni na društvenim mrežama njegove političke stranke, Saveza nezavisnih socijaldemokrata, vidi se da Dodik u njegovom kabinetu sjedi sa društvom, dok se zabavljaju uz pjesmu i harmoniku. Sa Dodikom su bili i njegov savjetnik Radovan Kovačević, te državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac.

Na snimku se vidi i kako Dodik telefonira, a lokalni mediji navode da je zvao majku, dok je društvo pjevalo poznatu narodnu pjesmu „Raširi ruke o majko stara”.

Najveća kriza nakon rata

Bosna i Hercegovina nalazi se u jednoj od najvećih političkih kriza od 1995. godine, kada je Daytonskim mirovnim sporazumom zaustavljen brutalni četverogodišnji rat u toj zemlji. Dodik je najavio da će bosanskohercegovački entitet Republika Srpska, u kojem njegov SNSD ima vlast, povući iz nekih državnih tijela, uključujući Oružane snage BiH, Sigurnosno-obavještajnu agenciju, Agenciju za istrage i zaštitu i druge agencije, te da će ta tijela formirati na nivou entiteta.

Kao razlog za takve korake Dodik je iskoristio odluku bivšeg Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka, koji je krajem jula zabranio negiranje utvrđenih ratnih zločina u BiH i veličanje presuđenih ratnih zločinaca.

Neke od njih, uključujući Ratka Mladića i Radovana Karadžića, vojnog i političkog čelnika RS-a tokom rata u BiH, osuđene pred međunarodnim sudom u Haagu za genocid u Srebrenici i druge zločine, u entitetu Republika Srpska zvanična politika još uvijek slavi kao heroje. Dodik, populistički političar, koji ima podršku Rusije, Inzkov je potez nazvao pokušajem gušenja slobode misli i izražavanja srpskom narodu, te najavio više autonomije za taj bosanskohercegovački entitet.

„Gest gospodina Dodika da u prostorijama Predsjedništva BiH organizira svirku, je svojevrsna poruka da su institucije Bosne i Hercegovine slabe. I to i jeste bio njegov cilj. To je u skladu sa njegovim karakterom, njegovim bahatim ponašanjem, i politikom kompromitacije države Bosne i Hercegovine koju provodi“, rekao je Lazović, nekadašnji predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine

Dodik prkosi američkoj administraciji

Sjedinjene Američke Države kao i druge zapadne zemlje, uključujući Evropsku uniju, uložile su mnogo u oporavak ekonomije i vladavine prava u BiH nakon završetka rata, pa Lazović Dodikovu politiku danas vidi i kao bacanje rukavice tim naporima.

Politika Milorada Dodika za Lazovića je udar na Daytonski mirovni sporazum, kao i udar na ulogu američke administracije, medijatora tog važnog sporazuma.

„Baš me zanima kao će američka administracija reagirati na poniženje, ne samo poniženje Bosne i Hercegovine, već i na sopstveno poniženje”, rekao je Lazović, izravno podsjećajući na sve uvrede koje je Dodik u posljednje vrijeme iznio na račun SAD-a, Velike Britanije, Njemačke i službenog Brisela.

„Ako je Milorad Dodik jači od međunarodnih institucija, onda neka bude tako. Ali, neko mu mora stati na put. Ja vjerujem da će to biti američka administracija“, rekao je Lazović.

No, taj je političar kritikovao i domaće političke aktere, koji sebe nazivaju probosanskim i demokratskim snagama, jer nisu uradile dovoljno na zaštiti ustavnog poretka u zemlji.

“Domaće političke strukture koje su verbalno za Bosnu i Hercegovinu, i za građansku Bosnu i Hercegovinu, su razjedinjene. One vode unutrašnje sukobe, jedni protiv drugih dok država curi između prstiju […]  članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komić nisu u stanju iskoristiti autoritet svoje funkcije, okupiti političke lidere koji žele braniti Bosnu i Hercegovinu i iz Predsjedništva poslati poruku šta je to granica kada je u pitanju država”, zaključio je Lazović.IZVOR: AL JAZEERA

Komentariši