Izložba ratnih portreta Sarajlija u Galeriji Zvono

Izložbu ‘Ratni portreti Sarajeva’ koje je napravio Zoran Kanlić, u povodu druge godišnjice autorove smrti, organiziralo je Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti ‘Zvono’.

Izložba fotografija Zorana Kanlića otvorena je do 15. augusta (Fena)

03 Aug 2022

Izložba ratnih portreta Sarajlija, koje je tokom opsade grada snimio Zoran Kanlić, otvorena je u Galeriji Zvono, a svi zainteresirani će moći razgledati radove do 15. augusta, javlja Fena.

Izložbu “Ratni portreti Sarajeva” je, u povodu druge godišnjice Kanlićeve smrti, organiziralo Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono po ideji fotografa Zorana Lešića.

Komentirajući činjenicu da su na ovoj izložbi predstavljene crno-bijele fotografije, Kanlićev kolega i prijatelj Dženat Dreković je rekao da je Zoran Kanlić u tom (ratnom) trenutku to jedino mogao raditi, jer nije imao kolor filmove. Također, podsjeća da je to bilo vrijeme kada su fotografi bili jako limitirani s negativima, milimetarskim filmom.

“Možda je to ograničenje u tom trenutku bio i podstrek za veće razmišljanje i promišljanje”, smatra Dreković.

Prema njegovim riječima, Kanlića je “interesovala ljudska duša i emocija, a ne ljudska patnja”. Za fotografiju je bitna emocija, dodao je, a ne ono što se nalazi na njoj.

“Jednostavno nije upadao u kliše da snima rat, kao mnogi drugi fotografi. Ono što je snimio je neki vid vizuelne groteske. Spajao je nespojivo. Imate nasmijane ljude, imate kafanu. Imate jednu sreću u vremenu i trenutku kada vas neko granatira, kada neko pokušava da vam oduzme život”, rekao je Dreković, dodavši da Kanlić tu grotesku prikazuje poetski.

Kanlićev sin, dizajner Bojan Kanlić prisjetio se kako je kao dijete gledao proces stvaranja ovih fotografija te smatra da je njihova vrijednost u tome što ti portreti pokazuju emociju.

Fotografije ‘normalnog’ života pod opsadom

Inicijator izložbe Zoran Lešić zapisao je da je Zoran Kanlić obilazio kafiće i klubove koji su (nekako) radili za vrijeme rata i fotografisao ljude koje je poznavao iz, kako on kaže, “normalnog“ života – parove koji plešu, prijatelje koji uživaju u cigareti i kafi. Snaga njegovih fotografija leži upravo u tom bolno iskrenom prikazivanju očaja, usamljenosti i praznine čovjeka izgubljenog u ratu.

Kanlić je tim, naizgled neratnim fotografijama, zapravo dao najvjerniju prezentaciju rata i stradanja civila u ratnom Sarajevu, navodi Lešić. Crno-bijela tehnika, koju je možda koristio više iz nužnosti, a tek onda kao preferirani izbor, savršeno odgovara raspoloženju. Kanlić je, kaže Lešić, majstorskim printom izvukao najviše iz negativa koje je obrađivao u najneobičnijim okolnostima.

“Imajući u vidu da su sve ove fotografije napravljene u ratnom okruženju, snimane pod minimalnim postojećim svjetlom, da su ponekad namjerno razoštrene i slabog kontrasta, govore o Kanlićevoj sposobnosti da tu naizgled tehničku nesavršenost pretvori u perfekciju fotografskog oslikavanja atmosfere ratom narušenog grada i svakodnevnog života njegovih nesretnih građana”, napisao je Lešić.

Zoran Kanlić rođen je 1954. godine. Tokom karijere priredio je veliki broj samostalnih izložbi u Sarajevu i diljem Evrope. Bio je član ULUPUBiH-a. Preminuo je 2020. godine.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši