CIA imala informacije da je Hitler ‘viđen’ u Kolumbiji

‘Vučja jama’ je bila utvrđenje u kojem je pukovnik Claus von Stauffenberg pokušao atentat na Adolfa Hitlera (AP)

02 Nov 2017

Američka Centralna obavještajna agencija znala je da je čovjek koji je za sebe tvrdio da je Adolf Hitler pedesetih godina prošlog vijeka živio u Kolumbiji među bivšim nacistima, pokazuju dokumenti sa kojih je nedavno skinuta oznaka tajnosti.

Agenti CIA-e nisu ozbiljno shvatali tvrdnje bivšeg vojnika SS-a, iako ih je šef biroa te agencije u Karakasu prenio nadređenima i dostavio im fotografije tog čovjeka, piše britanski Daily Mail.

Čovjek po imenu Pillip Citroen pozvao je agente CIA-e 1954. godine i saopćio im da je upoznao čovjeka koji za sebe tvrdi da je Adolf Hitler, kao i to da živi u gradu Tunja, sjeverno od Bogote, pokazuju dokumenti.

‘Stvarno ličio na Hitlera’

Citroen je tvrdio da je u posjeti Tunji boravio dok je radio za željeznicu i da mu se tamo predstavio čovjek koji je “stvarno ličio na Hitlera i tvrdio da je Hitler”.

“Citroen je tvrdio da je upoznao čovjeka u mjestu pod nazivom ‘Residencies Coloniales’, koje je, prema tvrdnjama izvora, predominantno naseljeno bivšim nacistima iz Njemačke. Prema Citroenu, Nijemci u Tunji slijede navodnog Adolfa Hitlera, obraćaju mu se s Firer Stariji i pozdravljaju ga nacističkim pozdravom”, navodi se u dokumentu.

Pokušavajući da dokaže svoju priču, Citroen je agentima pokazao i fotografiju na kojoj se vidi kako sjedi pored čovjeka koji zaista liči na Hitlera.

Agenti su, kako pokazuju dokumenti, sve zabilježili kao neformalnu bilješku, ali su sve tvrdnje odbacili kao glasine.

Pobjegao u Argentinu

Kada su agenti najzad odlučili preduzeti nešto po toj prijavi, čovjek koji je tvrdio da je vođa Trećeg rajha, a koji se predstavljao pod “pravim” imenom Adolf Schutlemayer, pobjegao je u Argentinu.

CIA je, izgleda, bila veoma skeptična prema tim tvrdnjama, pa je agentima preporučeno da se istraga “odbaci”.

Tvrdnje su se, međutim, ponovo pojavile kada je kolumbijski novinar Jose Cardenas objavio dosijee iz arhive CIA-e, sa kojih je oznaka tajnosti skinuta još 1990-ih.

Izvor: Agencije

Komentariši