Zvizdić: Neophodno je da se Beograd odrekne hegemonističkih politika

Autor:Vedran Drljević 01. avg 2022

Je li opravdano zaoštravanje retorike i širenje tenzija u BiH? Hoće li biti pomaka nakon Schmidtovog ultimatuma? Prijeti li raspad Trojke u Kantonu Sarajevo? Trebaju li nas zabrinuti dešavanja na Kosovu, te izjave Vučića i Kurtija? Samo se neke od tema o kojima smo razgovarali sa Denisom Zvizdićem, zamjenikom predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Zvizdić je na početku razgovora komentarisao napetosti na sjeveru Kosova gdje je došlo do incidenata Srba i policije Kosova zbog recipročnih mjera Vlade Kosova koja je donijela odluku o zabrani ulaska na teritorij Kosova osobama sa srbijanskim identifikacijskim iskaznicama i regulisanja registarskih oznaka.

“Ja mislim da je riječ o kontinuiranim političkim aktivnostima i napetostima između Beograda i Prištine. Mislim da odnos aktuelne vlasti Srbije prema susjedima u regionu mora biti kvalitetniji. Vidjeli ste poruku Đukanovića, istaknutog člana vladajuće partije u Srbiji koji je rekao da se Zapadni Balkan mora denacionalizovati. To je ista mantra iz devedesetih godina da svi Srbi moraju živjeti u istoj državi. Ta ideja je dovela do genocida i tradanja devedesetih godina”, kaže Zvizdić.

Istakao je kako se cijelo vrijeme drže tenzije i u BiH i na Kosovu i postavlja se pitanje zašto se Srbija nije pridružila sankcijama Rusiji, a aspirant je ka EU.

“Dok se nedvosmisleno kaže da se poštuje integritet i nezavisnost BiH, neće doći u napretku odnosa niti pomirenja i jačanja ekonomskih odnosa. Neophodno je da se odreknu hegemonističkih politika”, kaže Zvizdić.

O situaciji u BiH i političkim napetostima, posebno nakon najave visokog predstavnika Chrisitana Schmidta da bi mogao nametnuti izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH, te izjavama o prebrojavanju Izetbegovića i Dodikovom odgovoru, Zvizdić kaže:

“Rogobatna izjava nedovoljno artikulirana i to pokazuje na koju emociju misle voditi kampanju. Ovo što je rekao Izetbegović se moglo reći na pet drugih načina i da se izbjegne ta retorika. Ne slažem sa onima koji u istu ravan stavljaju Izetbegovića i Dodika. Dodik razbija Bosnu i on je bosnomrzac i radi na secesiji. Izetbegović je u funkciji predizborne kampanje dao ovakvu izjavu”.

Kaže da podržava tehničke izmjene Izbornog zakona i da vjeruje da Schmidt neće nametnuti nešto što je sa antievropskim vrijednostima.

“Mudra odluka i svi podržavamo jačanje integriteta izbornog procesa kako bi izbori bili pošteni. Mislim da je odustao od ideje cenzusa od 3% . Neophodno je da građani imaju mogućnost da biraju i da budu birani”, kaže Zvizdić.

Kaže da očekuje da Schmidt uradi i nametne odluke koje će biti u cilju reintegracije BiH kao što je popisivanje državne imovine na državu.

Komentarisao je i situaciju u “Trojci” i problemima koje koalicija ima u Općini Centar u Sarajevu.

“Koalicija je građena na dobrim temeljima. Cilj nam je da uvedemo vladavinu prava, da dovedemo investicije, da osigurama mladima prilike” i da ne odlaze iz BiH i dodao da trakavice neće ugorziti koaliciju NiP, Naša stranka i SDP.

Za kraj je rekao kako HDZ, SNSD i SDA koriste ovu priliku i da im ovakav status odgovara kako bi zadržali poluge moći i da ćemo se još naslušati ratne retorike do izbora u oktobru.

Komentariši