Tužilaštvo se oglasilo o hapšenjima u akciji ‘Nevera’

Tužilaštvo se oglasilo o hapšenjima u akciji 'Nevera'

Foto: Vijesti.ba

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine realizuje se akcija kodnog naziva “Nevera” usmjerena na više osoba osumnjičenih za međunarodno krijumčaranje narkotika, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo postupaju po naredbi Suda BiH, a pod nadzorom tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju i vrše lišenja slobode i pretrese osumnjičenih osoba na području Sarajeva i okoline.

U saopćenju se navodi da su osumnjičene osobe pod istragom da su se na području Sarajeva i šire bavile neovlaštenom proizvodnjom i prometom opojnih droga, kao i krijumčarenjem opojnih droga iz susjednih zemalja radi dalje preprodaje u Bosni i Hercegovini, te dalje distribucije prema ilegalnom narko-tržištu zemalja Evropske unije i na taj način sticale nezakonitu imovinsku korist.

Osumnjičeni se terete za krivična djela organizovanog kriminala u vezi sa krivičnim djelima neovlaštenog prometa opojnih droga i pranja novca iz Krivičnog zakona BiH.

U ovom predmetu ostvarena je značajna međunarodna saradnja sa EUROPOL-om.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima, saopćeno je.

Nezvanično, akcija je pokrenuta nakon dešifriranja aplikacije Sky. Uhapšen je Edvin Imamović koji je osumnjičen za pomaganje u ubistvu Mehmeda Ramića iz decembra prošle godine u Pofalićima.

Za likvidaciju su osumnjičeni Amel Jašarević i odbjegli Adel Kabaš, ranije Murtović, dok se Edvinu Imamoviću na teret stavlja pomaganje u ubistvu, a Igoru Zuki pomoć počiniocima nakon krivičnog djela.


(Vijesti.ba / FENA)

Komentariši