ŠUŠNICA O PRIJETNJAMA IZ SRBIJE: TO JE STARA SRPSKA MITOMANIJA O KOMŠIJAMA KAO NEPRIJATELJIMA

Vladimir Đukanović, istaknuti velikosrpski radikal iz Srpske napredne stranke (SNS), poručio je na Twitter profilu da “mu se čini da će Srbija biti prinuđena krenuti u denacifikaciju Balkana”.

Ova poruka doživljena je u regiji kao otvorena prijetnja režima u Beogradu, jer je ruski predsjednik Vladimir Putin koristio upravo ovaj argument kao opravdanje za napad na Ukrajinu.

  • Sve mi se čini da će Srbija biti prinuđena krenuti u denacifikaciju Balkana”, napisao je Đukanović, dodavši da se ipak “nada da griješi”.

Srđan Šušnica, magistar pravnih nauka i publicista, dao je svoj osvrt na aktuelnu situaciju na Kosovu.

  • Teško je komentarisati javne napise dotičnog ‘autora’, a ne biti psihopatolog ili barem socijalni psiholog, uže oblasti sociopatološka devijantnost. Moram da priznam da povremeno pročitam ‘autorove’ kolumne u Kuriru iz perverzne želje da se informišem o dinamici sveopšteg propadanja Srbije i kao društva i kao države. A ovaj ‘autor’, obzirom na njegovu sveprisutnost u skoro svakom mračnom „colon-u“ i budžaku Vučićevog režima, svojim redovnim konfibulacijama vjerno prenosi sve truležne promjene unutar leša nekad poznatog kao Srbija. I tu mu se nema šta zamjeriti“, kazao je Šušnica.  

Smatra da su ovakve poruke duboko utemeljene u radikalske poglede u odnose u regiji.

  • Ako iščitamo poruku ovog tweet-a vidjećemo da je to ‘remake’ stare radikalske i propagandističke teze iz 90-tih koja je korištena za legitimizaciji velikosrpskih teritorijalnih osvajanja u Hrvatskoj i Bosni i za dehumanizaciji svih Hrvata kao ‘ustaša’ i svih Muslimana/Bošnjaka kao ‘islamskih fundamentalista’ i ‘handžar soldateske’.Tako da dotični ‘autor’ ne nudi ništa originalno, već staru srpsku mitomaniju o tome da su sve srpske komšije ustvari srpski arhineprijatelji (nekad u vidu ‘nacista’, nekad u vidu ‘turaka’, ‘bugara’, ‘ustaša’, itd), sada stavlja u kontekst dehumanizirajućih narativa sa kojima je Putinova soldateska krenula u osvajanje Ukrajine i neskriveni genocid nad Ukrajincima“, ocijenio je Šušnica, piše 
  • Radiosarajevo.ba.

Komentariši