Kurti: Nećemo dozvoliti destabilizaciju zemlje

U trenutku kada se uklone barikade na sjeveru i uspostavi puna sloboda kretanja, primjena dvije odluke Vlade se odgađa, rekao je premijer Kosova.

U sinoćnjem događaju povrijeđeno je 11 građana, rekao je Xhelal Svecla, ministar unutrašnjih poslova (Anadolija)

01 Aug 2022

Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je u ponedjeljak da neće dozvoliti destabilizaciju situacije i ponovio da će primjena odluka Vlade biti odgođena u trenutku kada budu uklonjene sve barikade postavljene na sjeveru zemlje.

“U trenutku kada se uklone barikade na sjeveru i uspostavi puna sloboda kretanja, primjena dvije odluke Vlade odgađa se za 1. septembar 2022. Na sjeveru ima devet barikada i očekujemo da sve budu uklonjene danas tokom dana”, rekao je Kurti na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom unutrašnjih poslova Xhelalom Sveclom.

Kurti je naveo da se odluke Vlade Kosova nikada ne donose na osnovu nacionalnog identiteta.

“Nasilje se neće tolerisati, prekršioci će biti kažnjeni po sili zakona”, rekao je.

Kosovski premijer je zahvalio američkom ambasadoru Jeffu Hovenieru i šefu evropske diplomatije Josepu Borrellu na otvorenoj komunikaciji i njihovoj ulozi.

“Posebno cijenim posvećenost američkog ambasadora, koji je, zabrinut kao i mi, sinoć mnogo doprinio ublažavanju situacije, uvijek podržavajući našu državu i vladu, naše odluke i stavove”, rekao je Kurti.

‘Neke barikade uklonjene’

Dodao je da razumije zabrinutost evropskih i američkih faktora zbog, kako je rekao, negativnog efekta kampanje dezinformacija na dvije odluke, pa su izrazili spremnost da odgode njihovu primjenu za 1. septembar čim barikade budu uklonjene, prenijela je Beta.

“Pozivamo međunarodni faktor, EU i NATO, da osude nasilje i agresiju kriminalnih grupa na sjeveru Kosova koje podstiče i finansira Beograd”, rekao je Kurti.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova kazao je da zbog dezinformacija u vezi sa odlukama kosovske Vlade, želi uvjeriti građane Kosova, kao i građane susjedne zemlje, da će ulazno-izlazni dokument zamijeniti lična dokumenta pri ulasku i izlasku sa teritorije Kosova.

Naveo je da je u sinoćnjem događaju povrijeđeno 11 građana, da su oštećeni neki automobili policije i građana od strane “nelegalnih oružanih kriminalnih struktura”.

Ministar unutrašnjih poslova je saopštio da su neke barikade uklonjene, a neke druge počele da se udaljavaju.

“Radimo sa agencijama za provođenje zakona na uspjehu ovog procesa. Uvjeravamo građane da se ovaj proces nastavlja u bliskoj saradnji policijskih jedinica. Institucije će u svakom trenutku biti spremne da pomognu građanima kojima će biti potrebne dodatne informacije”, rekao je Svecla.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši