KOSOVO NA ZAHTJEV SAD-A ODGODILO PRIMJENU SPORNE ODLUKE

Vlada Kosova saopštila je da je spremna da odloži primjenu dvije odluke o reciprocitetu do 1. septembra, kada će sve barikade biti uklonjene i uspostavi se potpuna sloboda kretanja na svim putevima na sjeveru Kosova.

U objavi na Facebooku navodi se da Vlada Kosova najoštrije osuđuje današnje blokiranje puteva na sjeveru Kosova.

  • Zahvaljujemo se međunarodnim partnerima, posebno američkom ambasadoru Džefriju Hovenijeru, na zalaganju i doprinosu” zaključuje se u saopštenju Vlade.
  • Vlada Republike Kosovo najoštrije osuđuje današnje blokiranje puteva na sjeveru Kosova i pucanje tamošnjih naoružanih ljudi na nelegalne objekte. Riječ je o tendenciji destabilizacije Kosova i ugrožavanja mira i sigurnosti građana i naše zemlje. Danas popodne i navečer bilo je brojnih agresivnih akata koje je potaknuo i pripremao službeni Beograd. Premijer Kurti zajedno sa predsjednicom Osmani i zamjenicima premijera Bislimijem i Gervalom su razvili kontakte i sastanke s američkim i evropskim međunarodnim faktorima”, stoji u saopćenju kojeg prenose mediji.

Spominju uklanjanje barikada do 1. septembra.

  • Ovom prilikom Vlada Kosova se obavezuje da će od ponedjeljka 1. augusta 2022. godine odgoditi sprovođenje dvije odluke od 29. juna 2022. godine do 1. septembra 2022. godine, kada će biti uklonjene sve barikade i uspostavljena potpuna sloboda kretanja na svim putevima na sjeveru Kosova. Zahvaljujemo međunarodnim partnerima, posebno američkom ambasadoru Jeffreyju Hovenieru. , na njihovoj posvećenosti i doprinosu”, navodi se u saopćenju vlade.

Komentariši