I Šapić se plaši murala

Sve dok su na vlasti Vučić i njegovi radikalski saborci i konvertiti svih drugih boja zavisnih od vlasti, Srbija neće staviti tačku na ovu mučnu i tešku priču.

30 Jul 2022

Gradonačelnik Beograda se plaši murala posvećenog Ratku Mladiću i kako bi njegovo uklanjanje utjecalo na buduću političku karijeru, piše autor (EPA)

Novi gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić odavno se upisao na stub srama srpske političke scene. Od trenutka kada je krenuo da se bavi politikom, odmah je dobio funkciju na vlasti, a sve ostalo što je ostvario uspeo je tako što je “gazio preko mrtvih”, bez jasnog stava po pitanju aktuelne vlasti, bez ikakve odgovornosti za javno izgovorenu reč i konstantno šurujući sa najprimitivnijim izlivima nacionalizma i patriotizma.

U ovo poslednje sigurno spada njegova izjava da ne zna da li je Ratko Mladić počinio ratne zločine u Bosni, ali zna da je branio srpski narod. Zamolio je tom prilikom građane Beograda da u priču u vezi sa tim muralom ne mešaju Haški tribunal i haške presude, jer on neće da ispunjava haške želje.

Zanimljivo je da Šapić, kada je bio na nešto nižoj funkciji u Beogradu u administraciji Dragana Đilasa, nije koristio priliku da se usprotivi politici tadašnje Demokratske stranke, čiji je bio član, i branio Mladića od izručenja Haškom tribunalu. Tada, verovatno, nije znao da je Mladić branio srpski narod. Osvestio se tek kada je napustio DS i počeo neku svoju priču da prodaje kao maglu pozivajući se na patriotizam i otvoreno koketirao sa Srpskom naprednom strankom.

Mogao je, da je zreo i pametan političar, pitanje murala da proglasi za komunalni problem i elegantno ga reši zajedno sa mnoštvo drugih murala i grafita. Ovo je, međutim, već druga gradska uprava koja nije sposobna da reši taj problem. To više govori o strahu i nesposobnosti svih tih ljudi. Plaši se tog murala i kako bi njegovo uklanjanje uticalo na buduću političku karijeru.

Zašto bi se on nervirao i bavio time, kada je jasan stav i Vučića i SNS-a po tom pitanju. Srbija danas slavi sve one koji su dobili presude da su ratni zločinci. Pojavljuju se u medijima. Redovne su zvanice na državnim skupovima. Pevaju im se pesme, pišu grafiti, crtaju murali.

‘Ne može riješiti nijedan problem’

Šapić se idealno uklopio u ovaj narativ. Pravi se lud, kao i svi pre njega. On nije neko od koga možete da očekujete pravo rešenje. Samo još jedan u nizu likova koje će Aleksandar Vučić da zloupotrebi za sopstvene potrebe, a na kraju će, poput isceđenje krpe, da ga baci na smetlište promašenih sopstvenih kadrova. Uostalom, kada je to uradio sa Tomislavom Nikolićem, čemu može Šapić da se nada pošto mu je rok trajanja ionako određen do marta sledeće godine. Tada bi trebalo da dođe do novih beogradskih izbora kao rezultat dogovora Vučić – Đilas.

Nekada uspešan vaterpolista, verovatno jedan od najboljih u istoriji ovog sporta, pogazio je sve ljudske granice ne bi li postao gradonačelnik i uopšte napredovao u politici. Rekao je da bi samo fukara mogla da bude sa nekima koji su za njega rekli da je pljačkaš, hoštapler, lopov, siledžija, prevarant… Sa tim istim ljudima koji su tako govorili o njemu sada sedi zajedno u SNS-u i verno sledi tu i takvu politiku. Novinarima je pretio da će da im iščupa srce, ako bi ih sreo na ulici, a onda od tih istih novinara traži višemilionske iznose za povredu časti.

Takav čovek nije neko ko može da reši ijedan problem u gradu. Nedavno je izjavio da će se protiv nevremena i velikih poplava boriti tako što će grad da postavi saobraćajne znakove koji bi trebalo da obaveste građane na mogućnost izlivanja kanalizacije.

Od takvog čoveka se ne može očekivati bilo šta, a naročito ne ako iole koketira sa politikom koja u stvari predstavlja ideologija kojoj slepo služi. Da kao gradonačelnik Beograda naredi da se ukloni taj mural, bilo bi to ravno novom kopernikanskom obrtu kakav nije zabeležen u novijoj srpskoj istoriji. Čovek nema petlju za tako nešto čak i da stvarno želi da naudi Vučiću što ga zloupotrebljava za svoje sebične ciljeve.

Čuvanje pozicije

Kakav je Šapić političar dovoljno govori i ovaj detalj. Beograd je domaćin ovogodišnjeg najznačajnijeg događaja za LGBT osobe – Europride 2022. Logično bi bilo da gradonačelnik Beograda, naročito ako je iz iste partije koja je na vlasti, koja pregovara sa Evropskom unijom oko  punopravnog članstva i ako je na čelu vlade njegova stranačka drugarica Ana Brnabić, javno deklarisana pripadnica te populacije, otvori, ili pozdravi učesnike, ili prisustvuje toj manifestaciji. On je rekao da mu ne pada na pamet da bude deo te priče, i da će učestvovati na manifestaciji koja se organizuje povodom Dana porodice sledeće godine. Nije mu, međutim, nikada zasmetalo to što ga je ta ista Brnabić javno predložila za gradonačelnika i što mu je šef mesnog odbora SNS-a u Beogradu. Ni jednu reč joj nije rekao ili prigovorio ni na jednom stranačkom skupu, sastanku ili razgovoru. Sve dok je njemu u interesu, on je tu i okoristiće se bez da trepne. Čim je malo stani-pani, poput miša, eto njega negde sakrivenog u nekoj rupi, sedi i čeka razrešenje.

No vratimo se na Šapićeve argumente kojima vrednuje učinak i delo generala Mladića. Da je kojim slučajem DS ostala na vlasti i posle 2012. godine, čiji je vredni šraf bio, sigurno bi veličao politiku koja je uhapsila i isporučila Mladića Haškom tribunalu. Onda se ne bi pravio lud, ne bi govorio o odbrani srpstva, jer ne bi bio na poziciji na kojoj je bio. Pre će Vučić priznati Kosovo, nego što će Šapić napraviti korak koji bi mogao da ga izloži mogućnosti da izgubi poziciju. Po tom pitanju je možda i opasniji od Vučića. Videćemo kada više ne bude gradonačelnik Beograda kakav će njegov odgovor biti, ali ne treba očekivati previše. Isuviše je velika kukavica da bi bilo šta rekao ili učinio.

Zahvaljujući Šapiću, Beograd će sačekati trenutak kada će se “odreći” spornog murala. Sve dok su na vlasti Vučić i njegovi radikalski saborci i konvertiti svih drugih boja zavisnih od vlasti, Srbija neće staviti tačku na ovu mučnu i tešku priču.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.IZVOR: AL JAZEERA


  • Nenad KulačinNenad Kulačin je rođen 1970. godine u Beogradu. Novinarsku karijeru počeo je u dnevnom listu Borba, radio kao novinar i urednik u Vestima iz Frankfurta te bio urednik u nedeljniku Standard. Na beogradskoj TV Enter počeo je televizijsku karijeru, dvije godine je bio urednik na televiziji B92, odakle 2009. godine prelazi ne mjesto glavnog i odgovornog urednika RTV Šabac. Trenutno radi u lokalnom šabačkom nedjeljniku Glas Podrinja. Sa Markom Vidojkovićem je koautor emisije Dobar, loš, zao na TV Šabac.

Komentariši