SKUPŠTINA CRNE GORE USVOJILA REZOLUCIJU KOJOM SE OSUĐUJE RUSKA AGRESIJA, PREDSJEDNICI POZLILO

Mehmed Sultanović 30/07/2022 

Skupština Crne Gore danas je podržala Rezoluciju povodom vojne agresije Rusije na Ukrajinu.

Time je crnogorski parlament osudio agresiju u kojoj su na meti civilno ukrajinsko stanovništvo, materijalna dobra, teritorijalni integritet i suverenitet.

Glasalo je 77 zastupnika, 55 je bilo za, 18 protiv, a tri su bila uzdržana.

Rezolucijom, koju je Socijaldemokratska partija (SDP) podnijela sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) i Bošnjačkom strankom (BS), Skupština Crne Gore najoštrije osuđuje otvoreni čin agresije i vojne intervencije koju su preduzele oružane snage Ruske Federacije prema Ukrajini, kao nezavisnoj i međunarodno priznatoj državi.

U dokumentu se ističe da Skupština apeluje na organe vlasti Ruske Federacije da hitno zaustavi vojna dejstva i prekine akt agresije kojim se direktno podriva suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, uništavaju vojni i civilni objekti i ugrožavaju životi miliona Ijudi, uglavnom civila.

Takođe, pozivaju se Ujedinjene nacije, OEBS, druge međunarodne organizacije, ostale države, a naročito članice EU i NATO da iskoriste sva moguća diplomatska, politička i ekonomska sredstva u cilju odvraćanja Ruske Federacije od daljeg nastavka agresivnih dejstava na teritoriji Ukrajine.

  • Skupština Crne Gore poziva Vladu Cme Gore i sve političke i društvene subjekte u našoj državi da bezrezervno, otvoreno i nedvosmisleno osude ovaj akt agresije, čije posljedice mogu biti nesagledive po evropski i svjetski mir i bezbjednost, a time i stabilnost regiona kojem Crna Gora pripada – ističe se u dokumentu.

Usvajanjem rezolucije Skupština iskazuje i punu podršku do sada preduzetim mjerama od strane EU i partnerskih država na suzbijanju akta agresije i potpunu spremnost da Crna Gora svoju politiku do kraja usklađuje sa svojim saveznicima, u skladu sa univerzalnim principima pravičnosti i potrebom uspostavljanja mira na području koje je pod agresijom.

  • Skupština Crne Gore iskazuje najdublje saosjećanje sa narodom Ukrajine koji se trenutno suočava sa najvećim izazovima i patnjama od završetka Drugog svjetskog rata i poziva građane, državne strukture i društvene organizacije da iskažu solidarnost i pruže svaki mogući oblik humanitarne pomoći – zaključeno je u dokumentu.

Ono što je također obilježilo sjednicu jeste to da je predsjednici Skupštine Crne Gore Danijeli Đurović pozlilo prilikom čega je prevezena u Klinički centar Crne Gore.

U toku je ukazivanje ljekarske pomoći, objavio je Portal RTCG pozivajaći se na nezvanična saznanja.

Podsjećamo, potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak se nalazi u izolaciji.

Za sada ostaje neizvjesno hoće li sjednica Skupštine biti nastavljena.

Komentariši