PEDRO SANCHEZ – PODRŠKA BiH

PEDRO SANCHEZ - PODRŠKA BiH

Foto: Vijesti.ba

Španski premijer Pedro Sanchez izrazio je, tokom posjete Sarajevu podršku Bosni i Hercegovini postane kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, rekavši da Španija pruža podršku teritorijalnom integritetu BiH, kao i ulasku BiH u EU.

On je izrazio nadu da će zemlja preduzeti neophodne korake da postane kandidat za članstvo do trenutka kada Španija preuzme rotirajuće predsjedavanje Evropskom unijom u drugoj polovini 2023. godine.

“Tokom posljednjeg (sastanka) Evropskog vijeća izrazio sam svojim kolegama šefovima vlada svoju punu podršku za to da Bosna i Hercegovina bude određena za zemlju kandidata”, rekao je Sanchez koji se u Sarajevu sastao s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

U svojoj poruci političkim liderima Sánchez je naglasio da je prvo potrebno smanjiti tenzije i retoriku podjela, zatim vratiti se odlučivanju u institucijama i pronaći dobra rješenja što će uvijek imati podršku međunarodne zajednice.

– I na kraju, moraju se interesi građana staviti u prvi plan i to je ono što je bitno. Moraju se provesti reforme da bi se građanima omogućio bolji život – poručio je Sánchez nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH.


(Vijesti.ba)

Komentariši