Leyen: Rasna diskriminacija suprotna vrijednostima EU

Leyen: Rasna diskriminacija suprotna vrijednostima EU

Foto: Agencije

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen naglasila je danas da je “rasna diskriminacija” suprotna vrijednostima EU-a, odgovarajući time na pitanje vezano uz izjave mađarskog premijera Viktora Orbana o “miješanju rasa”.

Iako nije eksplicitno osudila izjave mađarskog čelnika, koje su izazvale revolt prije svega u Washingtonu, von der Leyen je podsjetila da “sve zemlje članice EU-a, uključivo i Mađarska” trebaju poštivati zajedničke univerzalne vrijednosti o kojima se ne “pregovara”.

– Diskriminirati na temelju rase znači gaziti vrijednosti” sadržane u europskim i međunarodnim ugovorima, rekla je von der Leyen u intervjuu za slovački portal aktuality.sk.

– Europska unija utemeljena je na jednakosti, toleranciji, poštenju i pravdi, dodala je.

Von der Leyen dosad nije javno reagirala na Orbanove izjave. Glasnogovornik Europske komisije upitan u utorak rekao je da EK “nikada ne komentira izjave europskih političkih dužnosnika”.

Uz osude iz SAD-a, riječi mađarskog čelnika izazvale su ostavku jedne od njegovih savjetnica koja je osudila “čisti nacistički tekst”, kao i osudu Međunarodnog odbora Auschwitza, “užasnutog” tim govorom.

Europski parlament žestoko je pak ranije danas kritizirao izjave mađarskog premijera koje to tijelo smatra rasističkima.

– Mi, čelnici političkih grupacija unutar Europskog parlamenta, snažno osuđujemo nedavne otvoreno rasističke izjave premijera Orbana o tome da ne želi ‘ljude miješane rase, stoji u priopćenju.

– Takve neprihvatljive izjave, koje jasno krše naše vrijednosti sadržane i u europskim ugovorima, nemaju mjesta u našim društvima, dodaje EP.

Orban je prošli tjedan tijekom govora u Rumunjskoj rekao kako postoji svijet u kojem se Europljani miješaju s ljudima koji stižu izvan kontinenta, a što je svijet miješanih rasa.

S druge strane, nastavio je Orban, postoji Karpatski bazen gdje se Europljani poput Mađara, Rumunja i Slovaka međusobno miješaju. Mi smo spremni miješati se, no ne želimo postati miješana rasa.

(Vijesti.ba / HRT)

Komentariši