Kurti: Vučić i Petković su glavni odgovorni za nemire

Na sjeveru Kosova su lokani stanovnici srpske nacionalnosti blokirali glavnu cestu, policija blokirala granične prelaze i prijavila pucnjeve.

Kurti: Uvod su bile izjave, sastanci i skupovi ispunjeni strahom i prijetnjama iz Beograda i Raške (EPA)

31 Jul 2022

Kosovski premijer Albin Kurti je, povodom večerašnjih dešavanja na sjeveru Kosova, kazao kako će naredni sati i dani biti puni izazova i problema jer se njegova država suočava sa, kako piše Koha, srpskim nacional-šovinizmom koji on dobro poznaje.

Kako je ranije objavljeno, na sjeveru Kosova su lokani stanovnici srpske nacionalnosti blokirali glavnu cestu parkiravši kamione nedaleko od graničnog prelaza Jarinja koji se nalazi u Općini Leposavić.

Kosovska policija je potvrdila kako su granični prelazi Jarinje i Brnjak zatvoreni za saobraćaj. Nešto kasnije su objavili kako su se na sjeveru čuli i pucnji, ali da niko nije povrijeđen. Lajmi.net prenosi navode kosovske policije kako su građani prijavili da su neki albanski građani bili pritvarani i maltretirani.

Objave prijetnji i straha

On je na Facebooku objavio kako su srpske ilegalne strukture, prije početka izdavanja dokumenata za ulazak i izlazak sa Kosova, blokirale puteve i počele pucati.

„Uvod su bile izjave, sastanci i skupovi ispunjeni strahom i prijetnjama iz Beograda i Raške. Ovi agresivni potezi koje vidimo danas su planirani i potaknuti. (Predsjednik Srbije Aleksandar) Vučić i (direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar) Petković su glavni odgovorni za nemire.”

“Vlada Republike Kosovo je demokratska i progresivna, ona voli, poštuje i provodi zakone i ustavnost, mir i sigurnost, za sve građane bez izuzetaka“, istakao je on i dodao:

„Sigurnosne snage naše države sakupljaju informacije, prate situaciju i djelovat će u odbrani zakona i građana, našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Sati, dani i sedmice pred nama mogu biti izazovni i problematični.“

Petković: Neprihvatljive odluke

Za Beograd je neprihvatljivo izdavanje ulazno-izlaznih dokumenta, odnosno ukidanje srpskih ličnih karata za prostor Kosova, kao i preregistracija tablica, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poslije sastanka sa predstavnicima Srba s Kosova.

On je rekao da će Beograd nastaviti da izdaje sva dokumenta za Srbe sa Kosova kao i do sada, prenosi Tanjug..

“Ono što radi Albin Kurti je direktno protiv srpskog naroda na KiM i ima za cilj proterivanje srpskog naroda i srpskih institucija sa Kosova i Metohije”, rekao je Petković.

On je rekao i da je predstavnicima Srba sa Kosova poruku predsjednika Aleksandra Vučića koji je apelovao da se sačuva mir i da ne “nasijedaju na provokacije Prištine”.

Vela: Vučić odgovoran

Šef osoblja predsjednice Kosova Blerim Vela kazao je kako su, „po direktnim naredbama (predsjednika Srbije Aleksandra) Vučića, srpske ilegalne strukture u Kosovu postavile barikade na nekim putevima na sjeveru“.

„Ovo je otvoreni pokušaj potkupavanja vladavine prava na Kosovu. Vučić snosi svu odgovornost za bilo kakvu eskalaciju situacije na terenu“, dodao je šef ureda kosovske predsjednice Vjose Osmani.

Radisavljević: Narod je uznemiren

Predsjednik Građanske inicijative „Narodna pravda“ Nenad Radisavljević rekao je večeras kako je narod na sjeveru Kosova uznemiren, da su se čule sirene i zvona na crkvama, te kako su postavljene blokade puteva, prenosi Anadolija.

Kako je rekao, „sličnih situacija je bilo mnogo puta za ovih 20 godina tako da uznemirenost je samo veća zbog najava onoga što treba da se dešava, najava koje su vrlo opake“.

U vezi s objavljenim informacijama da će specijalne jedinice kosovske policije blokirati zgrade općina, on je u izjavi za srbijanske medije kazao kako do njega takva vijest nije došla, te da vozila specijalne jedinice obilaze granične službe, što je uobičajeno.IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

Komentariši