PORUKA ZA SCHMIDTA IZ NJEMAČKE: “Ne dajte da vas instrumentaliziraju”

„Od Moskve do Beograda; od Berlina do Washingtona – svi nositelji političkih odluka su uperili pogled u BiH. U to “bure baruta” Zapadnog Balkana.”

U komentaru lista Tageszeitung iz Berlina pod nazivom „Ne dajte da Vas instrumentaliziraju”, piše kako „halabuka i rasprave” oko visokog predstavnika Christiana Schmidta pokazuju koliko je „krhka” situacija u BiH.

Hrvatski ekstremisti prijete silom kako bi nakon izbora nametnuli svoj projekt ‘treći entitet’. Šef muslimanske nacionalne stranke SDA Izetbegović kaže da zemlja nije bespomoćna i da ima mnogo mladića koji su spremni za borbu. Vodstvo Republike Srpske ionako se želi odcijepiti. Od nacionalističkih skupina se ni u kojem slučaju ne može očekivati rješenje za budućnost BiH. Utoliko je važnije da međunarodne institucije, prije svega visoki predstavnik, drže pod kontrolom destruktivne političke snage i podrže građanski politički pokret i civilno društvo”, piše TAZ.

Berlinski list nastavlja: “Demonstracije u Sarajevu pokazuju da među stanovništvom postoji duboka čežnja za normalnošću, demokratskim reformama, vladavinom prava i integracijom u EU. Nacionalistima i profiterima sadašnjeg etnički definiranog kapitalizma otimačine u BiH je građanski pokret kao biku crvena krpa.”


SDA se plaši poraza

“SDA se plaši kraha i poraza na predstojećim izborima. I srpskim i hrvatskim nacionalistima mladi bježe u inozemstvo. Svim nacionalistima potrebne su napetosti koje sami izazivaju, kako bi zadržali svoje birače. Ured visokog predstavnika stoga ostaje ključan za stabilnost zemlje. Christian Schmidt ne smije dopustiti da ga bilo koja strana instrumentalizira i mora čvrsto stajati na načelima zapadnih vrijednosti. Ako po tom pitanju postoje sumnje, na njemu je da ih otkloni. Demokratskom pritisku mogao se suprotstaviti transparentnošću. To bi stvorilo povjerenje. Vrijeme zakulisnih dogovora je prošlo. Međutim, za jasno definiranu i transparentnu politiku Schmidtu je također potrebna politička, pa čak i vojna podrška liberalnih demokracija iz inozemstva”, kaže se u komentaru koji je objavio TAZ.

Austrijski “Standard” na istu temu piše: “HDZ skupa sa sestrinskom strankom i drugim lobistima i političarima iz Hrvatske već duže vrijeme zahtijeva izbornu reformu u korist HDZ-a. To se u BiH od strane mnogih građanki i građana doživljava kao prijeteće uplitanje, tim prije što su za vrijeme rata u BiH u razdoblju od 1992. do 1995. tadašnje vlade u Hrvatskoj i Srbiji namjeravale rasformirati i podijeliti ovi zemlju. Zato je Schmidtov prijedlog o uvođenju praga od 3 posto (za slanje delegata u Dom naroda FBiH – op. red.) od strane velikog broja građana shvaćen kao uspješna politika ucjene od strane Hrvatske i put ka još dubljoj podjeli zemlje i društva.” 

Komentariši