HDZ BI NAKON IZMJENA IZBORNOG ZAKONA TRAŽIO TERITORIJALNU REORGANIZACIJU FBIH: TURČALO U 7PLUS

Nametanje ograničenih izmjena Izbornog zakona BiH o integritetu izbornog procesa potez je kojim je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt privremeno smirio uzavrelu političku situaciju u BiH.

Tema je to o kojoj smo razgovarali u emisiji Sedam plus.

Sead Turčalo, dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, bio je naš gost.

O ograničenim izmjenama Izbornog zakona BiH Turčalo kaže da je dobro što visoki predstavnik nije podlegao pritiscima HDZ-a.

  • Stranke okupljene oko HNS-a pokušale su izvršiti pritisak na visokog predstavnika u BiH da nametne izmjene Izbornog zakona BiH, a onda bi se išlo ka teritorijalnoj reorganizaciji FBiH. HDZ sve ono što je poručeno sa protesta pred OHR-om, a tiče se evropskih principa i građanskog uređenja države razumije kao unitarističku prijetnju i poziv za ukidanje konstitutivnosti hrvatskog naroda, što nije moguće niti je realno – ističe Turčalo.

Govorio je o potrebi analize i preventivne zaštite javne sigurnosti od svake prijetnje nemirima.

  • Milanović je poručio da BiH očekuje vruća jesen, dok je HDZ spomenuo mogućnost nemira na jugu države. To je ozbiljan povod za zaštitu stanja sigurnosti od strane nadležnih agencija, ali i visokog predstavnika. Prijetnje nemirima ne smiju biti u službi političkih ucjena – smatra Turčalo.

Mišljenja je da se visoki predstavnik povukao uslijed nezadovoljstva građana.

  • Visoki predstavnik trenutno provodi meko nametanje izmjena Izbornog zakona BiH, jer je naišao na građansko nezadovoljstvo. Zbog toga se odlučio privremeno povući i prepustiti to pregovorima domaćih aktera. Probosanske stranke trebaju javnosti predstaviti šta je njihov jedinstven stav o izmjenama Izbornog zakona BiH shodno presudama Evropskog suda za ljudska prava. Mora se ponuditi rješenje u skladu sa članstvom BiH u EU – navodi Turčalo.

Kako kaže, ne očekuje da će doći do namjetanja izmjena Izbornog zakona BiH prije Općih izbora.

  • Uvjeren sam da visoki predstavnik neće nametati izmjene Izbornog zakona BiH dok ne prođu izbori, jer bi se izborna kampanja unutar FBiH vodila o toj temi. Tražio bi se izdajnik u domaćim redovima, što bi odredilo tok predizborne kampanje u drugom pravcu – kazao je Turčalo.

(M. Imamović)

Video pogledajte OVDJE.

Komentariši