Schmidt odgovorio Milanoviću: I šef države mora biti pristojan

On [Milanović] mene nije kritizirao, on je mene uvrijedio, rekao je Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Hiljade građana izašlo je na ulice Sarajeva protiveći se najavljenim izmjenama Izbornog zakona u BiH za kojeg su ocijenili da bi mogao produbiti etničke podjele u BiH (Anadolija)

28 Jul 2022

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt poručio je hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću da bi se on kao šef jedne države morao ponašati pristojno i prestati vrijeđati druge ljude pa i njega (Schmidta).

“On (Milanović) mene nije kritizirao, on je mene uvrijedio. Moram reći da to ne ide, ta forma političke komunikacije koja ovdje postoji. Čak i kada je neko predsjednik jedne zemlje od njega se očekuje pristojnost i poštovanje prema drugom”, kazao je Schmidt u intervjuu za Deutsche Welle (DW) objavljenom u četvrtak.

Bio je to Schmidtov odgovor na pitanje kako komentira kritike koje je Milanović ranije uputio na njegov račun. Hrvatski je predsjednik prozivao Schmidta optužujući ga da ne koristi svoje ovlasti kako bi nametnuo izborni zakon za kojeg je rekao da bi osigurao prava Hrvata u BiH, tvrdio je kako je Schmidt nelegalno izabran na dužnost visokog predstavnika te ga namjerno nazivao pogrešnim imenima, izvijestila je Hina.

Spor zbog Izbornog zakona BiH

Schmidt, koji je u srijedu nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, za DW je potvrdio kako daje još jednu priliku političarima u BiH da sami dogovore bitne izmjene izbornog zakona, posebice kada je riječ o otklanjanju blokada za funkcioniranje vlasti u Federaciji BiH, no to je naišlo na oštru osudu Hrvatske demokratske zajednice u BiH, kao i službenog Zagreba iz kojeg su očekivali veće intervencije Visokog predstavnika u Izborni zakon BiH.

Milanović je Christiana Schmidta pozvao da odraste.

“Čovjek je potkralj. Sad će meni, koji sam predsjednik zemlje koja je u Evropskoj uniji neki čovjek kojeg nisam nikada upoznao reći da sam ga uvrijedio! Dobro došli u svijet odraslih, gospodine Schmidt”, rekao je Milanović novinarima na otoku Korčula, prenosi portal Index.

OHR je međunarodno ad hoc tijelo, kojeg čine ambasadori više stranih zemalja, formirano kako bi nagledalo provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je 1995. godine zaustavljen rat u Bosni i Hercegovini. Međunarodni predstavnik koji je na čelu OHR-a ima specijalne ovlasti intervenirati u zakonodavstvo Bosne i Hercegovine, tamo gdje domaće vlasti ne mogu postići dogovor.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši