Ministru Grliću Radmanu i hrvatskoj vladi je dobro poznato da ustaše i domobrani nisu bili nikakva ‘hrvatska vojska’

Ministru Grliću Radmanu i hrvatskoj vladi je dobro poznato da ustaše i domobrani nisu bili nikakva ‘hrvatska vojska’

PhotoCredit: EXPA/ Johann Groder EXPA/ Johann Groder

U Drugome svjetskom ratu hrvatska vojska bili su samo i jedino borci Narodno-oslobodilačke vojske i partizanskih odreda pod vodstvom maršala Josipa Broza Tita

Jučer je hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Goran Grlić Radman u Beču od Austrije zatražo da na spomenik na Bleiburškom polju vrati uklonjeni hrvatski grb s prvim bijelim poljem (NDH!). Tim povodom oglasio se predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, Franjo Habulin, njegovu izjavu donosimo u cijelosti.

‘Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske neugodno je iznenađen pokušajem ministra vanjskih i evropskih poslova, g. Gorana Grlića Radmana da za vrijeme službenog boravka u Austriji, u ime Republike Hrvatske, traži da se na ionako kontroverzni spomenik na Bleiburškom polju vrati hrvatski grb s prvim bijelim poljem.

Austrijske su vlasti uklonile grb, poznat u toj varijanti (i) iz vremena ustaške strahovlade, zajedno sa sramotnim natpisom koji je komemorirao ‘hrvatsku vojsku’. Ministru Grliću Radmanu i hrvatskoj vladi u čije ime on nastupa moralo bi biti dobro poznato da ustaše i domobrani nisu bili nikakva ‘hrvatska vojska’, nego oružana sila kvislinške paradržavne tvorevine što je na području dijela Hrvatske i u BiH stvorena ne da bi se time zadovoljile vjekovne težnje hrvatskoga naroda, nego da bi se osigurali strateški interesi sila Osovine, odnosno naci-fašizma.

U Drugome svjetskom ratu hrvatska vojska bili su samo i jedino borci Narodno-oslobodilačke vojske i partizanskih odreda pod vodstvom maršala Josipa Broza Tita.

Dijeliti lekcije austrijskim vlastima, pozivajući se na heraldiku iz vremena Austro-Ugarskog carstva, ili na krov crkve sv. Marka u Zagrebu, uvreda je zdravom razumu. I kukasti križ (svastika) može se naći na prastarim hramovima i spomenicima u Aziji, no taj je znak (baš kao i hrvatski grb s prvim bijelim poljem) definitivno kompromitiran u vrijeme naci-fašizma i nikome na pamet ne pada da ga danas rehabilitira.

Najodlučnije odbacujemo i osuđujemo izjave ministra Grlića Radmana koje idu u smjeru etabliranja ‘ustaške verzije’ hrvatskog povijesnog grba u život suvremene Hrvatske. Teško je to ne doživjeti drugačije, nego kao nastavak sustavne politike uvođenja ‘na mala vrata’ ostavštine najmračnijeg poglavlja u hrvatskoj povijesti u život demokratske i evropske Hrvatske’, stoji u izjavi za javnost  Franje Habulina, predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

Komentariši