Gradonačelniku Beograda poslan paket sa kopijama presuda Mladiću

Šapić, upitan kada će Mladićev mural biti uklonjen iz Beograda, odgovorio kako mu nije poznato da je vođa Vojske Republike Srpske počinio ratne zločine.

Karić pakuje presude: Nisam ni ja bila rođena kad su izvršeni mnogi zločini u svijetu, ali ih nikada ne osporavam (Facebook)

27 Jul 2022

Gradonačelnica bosanskohercegovačke prijestolnice Sarajeva Benjamina Karić održala je riječ i gradonačelniku Beograda Aleksandru Šapiću poslala kutiju sa kopijama ratnom zločincu Ratku Mladiću, kako je objavljeno na Facebook stranici sarajevske čelnice.

“Danas sam kutiju sa kopijama presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću poslala gradonačelniku Beograda. Izjava gradonačelnika duboko je potresla sve ljude koji vole Bosnu i Hercegovinu, koji su preživjeli agresiju i genocid. Kao gradonačelnici evropskih gradova, gradova budućnosti, moramo govoriti istinu“, navela je Karić, te dodala:

“Ne možemo reći da nešto ne znamo jer nismo bili tu. Nisam ni ja bila rođena kad su izvršeni mnogi zločini u svijetu, ali ih nikada ne osporavam.“

Neznanje i neinformiranost

Podsjetimo, Šapić je krajem prošle sedmice upitan kada će Mladićev mural biti uklonjen iz Beograda, na što je bivši vaterpolista odgovorio kako mu nije poznato da je vođa Vojske Republike Srpske počinio ratne zločine.

„Ne znam ko je šta radio tokom rata u Bosni jer tamo nisam bio. Ono što znam je da je Ratko Mladić branio srpski narod i vjerovatno da nije bilo njega, Srbi iz Bosne bi završili slično Srbima iz Hrvatske. Bili bi ubijani i na kraju protjerani sa svojih ognjišta. Da li je tokom rata počinio ratne zločine, ja zaista ne znam”, izjavio je Šapić.

Karić je bila među prvima koja je odgovorila prvom čovjeku Beograda i navela kako bi Šapić kao osoba koja se predstavlja kao doktor nauka trebala biti upoznata s osnovama međunarodnog kaznenog prava i presudama Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

„(Šapić) bi trebao znati da je Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT) izrekao drugostepenu presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Ratku Mladiću, nekadašnjem generalu Vojske Republike Srpske za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UN-a za taoce.“

„Uzimajući u obzir veliku količinu neznanja i neinformiranosti, Gradska uprava Sarajeva će (Šapiću) službeno dostaviti presude suda koje treba pročitati, jer kao što je i sam rekao nije bio u BiH za to vrijeme pa ne zna što se događalo. Ali postoje institucije koje jesu i znaju“, napisala je Karić.IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

Komentariši