Džaferović strancima: Osudite prijetnje HDZ-a, a ne da popuštate pred njima

Džaferović strancima: Osudite prijetnje HDZ-a, a ne da popuštate pred njima

Foto: FENA

Legalne vlasti i Armija RBiH nisu činile udruženi zločinački poduhvat u ratu i mi se nemamo čega stidjeti niti plašiti.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović poručio je danas da predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, prvenstveno članice Upravnog odbora PIC-a, trebaju osuditi prijetnje koje su na jučerašnjim pregovorima uputili predstavnici HDZ BiH, a o čemu su posvjedočili prisutni nakon sastanka.

– Nije nepoznanica da HDZ BiH, uz ohrabrenje iz vlasti Hrvatske, već duži period prijeti nasiljem protiv teritorijalnog integriteta BiH, ukoliko do izbora ne bude izmijenjen izborni zakon po njihovim zahtjevima. Radi se o nedopustivim prijetnjama koje je trebalo u startu odbaciti, kaže Džaferović i dodaje:

– Umjesto da rezolutno odbaci ove prijetnje HDZ-a dio međunarodne zajednice ih je prihvatio kao “legitiman argument”, te je krenuo putem popuštanja pred ovim prijetnjama, na štetu prava značajnog dijela građana.

Džaferović smatra da je, također potpuno  skandalozno da su jučer iz Vlade susjedne Hrvatske, sinhrono sa prijetnjama HDZ-a, javno upućeni zahtjevi prema visokom predstavniku Christianu Schmidtu u pogledu izmjena izbornog zakona, kao i da najviši zvaničnici Hrvatske vrijeđaju građane BiH.

– Pozivam na deeskalaciju ovakve retorike vlasti Hrvatske i HDZ BiH. Građani BiH, uključujući Bošnjake, žele mir i saradnju u BiH. Legalne vlasti i Armija RBiH nisu činile udruženi zločinački poduhvat u ratu i mi se nemamo čega stidjeti niti plašiti.  Pravo na samoodbranu je pravo propisano Poveljom UN-a, i niko ne može zabranjivati da kažemo da ćemo se braniti ako nas ponovo neko napadne. Mi se nismo miješali u unutrašnja pitanja Hrvatske niti smo upućivali prijetnje teritorijalnom integritetu Hrvatske, te pozivam vlasti ove susjedne države da prestane, u sinergiji sa HDZ BiH, u javnosti i iza zatvorenih vrata, prijetiti teritorijalnom integritetu BiH, zaključuje Džaferović.


(Vijesti.ba)

Komentariši