SDA: Tehničke izmjene prihvatljive, nove diskriminacije nisu

SDA: Tehničke izmjene prihvatljive, nove diskriminacije nisu

Foto: Vijesti.ba

SDA je na poziv iz Ureda visokog predstavnika prisustvovala konsultacijama u vezi sa mogućim izmjenama Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH.

U ime SDA konsultacijama je prisustvovala zastupnica u Parlamentu BiH i pravni ekspert Alma Čolo. Prenijela je stav SDA da je jedina prihvatljiva intervencija Visokog predstavnika nametanje izmjena Izbornog zakona koje se odnose na integritet i transparentnost Izbornog zakona.

Za SDA da su neprihvatljiva rješenja koja su se nezvanično pojavila u javnosti, a koja podrazumijevaju povećanje broja delegata za izbor predsjednika Federacije BiH sa šest na osam, uvođenje cenzusa od 3 posto i ukidanje popisa iz 1991. kao referentnog i takva rješenja neće biti prihvatljiva ni u eventualnim budućim pregovorima.

Takvim rješenjima ne bi se riješio problem deblokade Federacije, već bi se omogućile nove blokade. Istovremeno, cenzusom od 3 posto produbile bi se etničke podjele i uvele nove diskriminacije konstitutivnih naroda koji u manjini žive u određenim kantonima. Primjena popisa iz 2013. godine na kvote za izbor delegata u Dom naroda i istovremeno zadržavanje popisa iz 1991. godine za raspodjelu funkcija u izvršnoj vlasti, dodatno bi narušilo balans na štetu Bošnjaka.

SDA podsjeća da je Briselskim sporazumom, kojeg su prihvatile gotovo sve parlamentarne stranke, dogovoreno da se reformi Izbornog zakona i Ustava pristupi nakon Općih izbora u oktobru ove godine, a najkasnije šest mjeseci od formiranja svih nivoa vlasti.

(Vijesti.ba)

Komentariši