SCHMIDTOVIM ODLUKAMA CEMENTIRALA BI SE VLAST HDZ-A I SNSD-A U FBIH GDJE SU BOŠNJACI VEĆINA: ĐONLAGIĆ U DDBIH

Najava nametanja izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH u režiji visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta glavna je politička tema u našoj zemlji.

Zbog toga su jučer održani protesti građana i političkih stranaka pred zgradom OHR-a u Sarajevu.

O toj temi razgovarali smo u emisiji Dobar dan BiH.

Naš gost je bio Dženan Đonlagić, zastupnik DF-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Đonlagić proteste ocjenjuje dostojanstvenim i izrazom jedinstva građana.

  • Bio sam tamo i mislim da su protesti bili dostojanstveni, jer se čula jedinstvena poruka građana BiH. Građani ne žele etničke podjele u zemlji. Sadržaj odluke koju visoki predstavnik namjerava donijeti govori da će broj stanovnika određenog područja određivati izbor vlasti u entitetu. To je nedopustivo za demokratski sistem i on nigdje ne postoji. Cementiraju se HDZ i SNSD u vlast u FBiH kao zadane kategorije. Po toj odluci Klub delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH popunjavao bi se sa teritorija FBiH gdje SNSD ima vlast. Time bi politička konkurencija i stranački pluralizam bili svedeni samo na područja gdje su Bošnjaci većina – upozorava Đonlagić.

Schmidtove najave vidi kao odraz ispunjavanja želja HDZ-a i službenog Zagreba.

  • Namjera nametanja ovog rješenja je ispunjavanje političkih želja zvaničnog Zagreba i HDZ-a. Cilj je kontrola političkih procesa u FBiH gdje su Bošnjaci većina. Presude Evropskog suda za ljudska prava ne tiču se samo reforme Izbornog zakona BiH spram FBiH kao izborne jedinice, već i entiteta RS. Ovako se izborna reforma fokusira samo na jedan dio BiH. Uz takva rješenja BiH ne može postati članica EU, što nas udaljava od euroatlantskih integracija, jer su antidemokratska i antievropska – istakao je Đonlagić.

Dodaje da se iza svega krije problematiziranje činjenice da su Bošnjaci većina u BiH.

  • Postavlja se pitanje da li je problem u ovoj zemlji to što su Bošnjaci većina? Tendencije EU vidimo u izjavama mađarskog premijera Viktora Orbana koji glasno kaže ono što mnogi iz EU misle. Spomenuo je problem integracije dva miliona muslimana iz BiH u EU. Nameću nam rješenja koja nisu provodiva u zemljama članicama EU – poručio je Đonlagić.

Komentariši