PROBLEM EVROPE SA BIH JE DVA MILIONA MUSLIMANA, CILJ JE DA MANJINA ZAVLADA VEĆINOM: ČOLO I BEGIĆ U 7PLUS

Najava namjere visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta o izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH dovela je do oprečnih reakcija u javnosti.

O ovoj temi razgovarali smo u emisiji Sedam plus.

Naši gosti su bili Alma Čolo, zastupnica SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, i Zlatan Begić, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli i zastupnik DF-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Begić smatra da se najavljenim izmjenama uvodi novi apartheid.

  • Na strani bh. naroda je uvijek bilo pravo i vladavina prava. Visoki predstavnik je ovim potezom izašao izvan granica vladavine prava u korist HDZ-a i zvaničnog Zagreba. Na nivou BiH imamo presuđen apartheid u vidu onemogućavanja biračkog prava pripadnika Ostalih, ali i konstitutivnih naroda kroz presude Evropskog suda za ljudska prava. Imamo i apartheid u načinu odlučivanja, što tek treba da se sudski potvrdi. Ovim zahvatima Dom naroda Parlamenta FBiH bi dospio u potpunu kontrolu HDZ-a, dijelom i SNSD-a. Cilj je da se bh. biračko tijelo svede na nivo kantona – ocjenjuje Begić.

Čolo u svemu tome vidi odsustvo želje da BiH krene putem euroatlantskih integracija kao funkcionalna država.

  • Smatram da ukoliko visoki predstavnik želi da BiH ide naprijed, onda je morao insistirati na provođenju međunarodnih obaveza koje prioizlaze iz presuda Evropskog suda za ljudska prava. Nejasno je zašto se ide sa amandmanima na Ustav Federacije BiH po željama HDZ-a. Sporno je što se uvodi i kategorija popisa stanovništva iz 2013. godine, što je protivno Aneksu 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma koji govori o povratku izbjeglica i raseljenih lica prema strukturi popisa stanovništva iz 1991. godine. Također je problem što se uvodi cenzus od tri posto zastupljenosti jednog naroda unutar kantona za delegiranje delegata iz kantonalnih skupština u Dom naroda. HDZ bi time dobio najviše – kazala je Čolo.

Prema Begićevom mišljenju, ključni razlog ovakve politike jeste broj Bošnjaka u BiH.

  • EU ima veliki senzibilitet za ugrožene kategorije, pse, mačke, LGBT populaciju, i to je dobro. No, ono što imamo od odluka međunarodne zajednice u BiH jeste islamofobija. Ovdje im je problem dva miliona muslimana. Takva politika apartheida ima kontinuitet već preko dvadeset godina. Cilj je da manjina ovlada većinom kao što je bio slučaj sa bjelačkom manjinom u Južnoafričkoj republici – mišljenja je Begić.

(M. Imamović)

Komentariši