Orbanova savjetnica dala ostavku zbog premijerovog ‘čistog nacističkog’ govora


Viktor Orban u obraćanju na Otvorenom ljetnom univerzitetu Balvanyos, 23. juli 2022.

Viktor Orban u obraćanju na Otvorenom ljetnom univerzitetu Balvanyos, 23. juli 2022.Podijelite

Članica najužeg kruga Viktora Orbana dala je ostavku nakon što se mađarski premijer izjasnio protiv stvaranja “naroda mješovitih rasa”.

Zsuzsa Hegedus, koja 20 godina poznaje Orbana, opisala je govor kao “čisti nacistički tekst”, prenose mađarski mediji.

Međunarodni komitet za Auschwitz opisao je Orbanov govor kao “glup i opasan” i pozvao Evropsku uniju (EU) da se distancira od “Orbanovog rasističkog prizvuka i jasno stavi do znanja svijetu da gospodin Orban nema budućnost u Evropi”.

Orbanov govor podsjeća preživjele holokausta “na mračna vremena njihove vlastite isključenosti i progona”, rekao je potpredsjednik Komiteta Christoph Heubner u izjavi za AFP.PROČITAJTE VIŠEOrbán izazvao bijes komentarima o ‘miješanju rasa’ u Europi

Portparol mađarske vlade Zoltan Kovacs rekao je da su Orbanov govor “pogrešno protumačili” oni koji “očigledno ne razumiju razliku između miješanja različitih etničkih grupa, koje sve potiču iz judeo-kršćanske kulturne sfere i miješanja naroda iz različitih civilizacija”.

Orban je govor održao 23. jula u rumunskoj regiji Transilvanija koja ima veliku zajednicu Mađara.

Orban je tada rekao da evropski narodi trebaju biti slobodni da se miješaju jedni sa drugima, ali da je miješanje sa ne-Evropljanima stvorilo “svijet mješovitih rasa”.

“Spremni smo da se miješamo jedni sa drugima, ali ne želimo da postanemo narodi mješovitih rasa”, rekao je on.

Orbanovi stavovi protiv migracija su dobro poznati, ali je za njegovu savjetnicu Hegedus taj govor prešao granicu, ocjenjuje BBC.

“Ne znam kako niste primijetili da je govor koji ste održali čisto nacistički klevetnički, dostojan Josepha Goebbelsa [ministar propagande čelnika njemačkih nacista Adolfa Hitlera]”, napisala je ona u pismu ostavke, prenosi mađarska novinska stranica Hvg.hu.

  • Na Facebook rubrici Radija Slobodna Evropa Zašto pročitajte kako čitaoci komentarišu Orbanovu izjavu:

Ministar vanjskih poslova zemlje članice EU, Rumunije, Bogdan Auresku, rekao je da su Orbanove ideje “neprihvatljive”.

Portparol Evropske komisije istakao je da nikada nije komentarisao izjave evropskih političara.

“Ono što je jasno je da EU ima određeni broj vrijednosti koje su sadržane u ugovorima i da provodi politike u skladu s tim vrijednostima i ovim članovima”, rekao je portparol Eric Mamer.

Izvor: AFP, BBC

Komentariši