Kojović: HDZ kaže da može doći do problema na jugu zemlje

Kojović: HDZ kaže da može doći do problema na jugu zemlje

Foto: Agencije

Završen je sastanak političkih lidera u zgradi OHR-a u Sarajevu o odlukama koje će nametnuti Visoki predstavnik u BiH povodom tehničkih izmjena Izbornog zakona.

“Ja sam pitao Visokog predstavnika, rekao je: Ja ću vas pustiti da se pokušate dogovoriti dok budem mislio da to ima smisla i da vi stvarno pokušavate. Na moje pitanje da li bi njegova godina došla usred kampanje, ili bi još gore došla u trenutku kada se prebroje izbori. Zamislite situaciju da opozicija uspije obezbjediti šest poslanika u svakom klubu naroda i da se onda par dana nakon toga broj pomjera na osam ili tako nešto”, kazao je lider Naše stranke Peđa Kojović.

“Moram reći od prvog susreta kada sam pričao sa Visokim predstavnikom, stvarno me impresionirao kao čovjek, intelektualac i političar. Ovo vikanje o kojem je govorio moj kolega Konaković mi je pokazalo da unutra živi jedan čovjek koji ima vrlo dobre namjere prema BiH. Mislim da je odluka koju je danas donio da ide samo sa tehničkim dijelom je vrlo mudro u ovom trenutku”, dodao je i kazao:

“Mi smo od početka prinuđeni da se dogovaramo sa ljudima koji se ne žele dogovarati. To je naš problem od početka. Zašto bi se HDZ dogovarao s nama kada zna da će možda od gospodina Schmidta dobiti ono što su željeli. Ja ću vas podsjetiti kada sam se ja prvi sastao sa gospodinom Palmerom koji je došao u oktobru koji je rekao: “Peđa ako ne uspijemo ovo, ne možemo garantovati za ovu zemlju”. Ja ne vjerujem da je normalno da u zemlji koja je prošla to što je naša prošla da nam i dalje politički lideri prijete ratom jer ovo što slušamo u zadnja 24 sata i ovo što smo čuli jednim dijelom na sastanku od predstavnika HDZ-a, da ako Schmidt ne proglasi ovo da će doći do problema na jugu zemlje. Svakome ko imalo zna bosanski jezik, mi svi znamo šta to znači, kada neko kaže da će biti problema. To je meni najveći šok u ovome svemu”.

(Vijesti.ba / N1)

Komentariši