Ef. Selimović: U Žepi je nadljudskim naporima branjena i odbranjena Bosna i Hercegovina

Ef. Selimović: U Žepi je nadljudskim naporima branjena i odbranjena Bosna i Hercegovina

Foto: Fena

Program tradicionalne ‘Šehidske dove’ u Žepi održan je danas u okviru obilježavanja Dana sjećanja na pad Zaštićene zone Ujedinjenih naroda (UN) Žepa.

Obilježavanju su prisustvovali izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića Haris Imamović, ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

Nakon programa na platou Memorijalnog kompleksa Žepa 1992-1995, u džamiji Šehida Mehmed ef. Hajrića je održan mevludski program i zikr, koji su proučili članovi Hora Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu i Tarikatskog centra.

Izaslanik reisul-uleme muftija Remzija ef. Pitić je tom prigodom kazao da ne smijemo sebi dopustiti da kažemo da su šehidi izgubili život, da su pali, obaveza je da to definišemo na pravi način.

Poručio je kako „Bošnjaci znaju ko su, šta su, gdje su i s kim su“.

– Ne zaboravite, mi imamo tri svetinje: Bog, Poslanik i Bosna i Hercegovina. Moramo se boriti, biti strpljivi i uporni, te se zalagati za principe – poručio je, između ostalog, muftija Pitić.

Organizatori programa Šehidske dove su Muftijstvo goraždansko i Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Žepa, i prema njihovim riječima ova dova je amanet prema šehidima.

Glavni imam MIZ Žepa Elvedin ef. Selimović, je podsjetio da je u Žepi nadljudskim naporima branjena i odbranjena Bosna i Hercegovina.

– Stoga, mi na ovom mjestu odajemo počast šehidima Žepe i okoline, ali i svim šehidima Bosne i Hercegovine – naglasio je Selimović, javlja MINA.

Vijeće muftija Islamske zajednice u fetvi o genocidu nad Bošnjacima, donesenoj 3. jula 2015. godine, proglasilo je lokalitete Srebrenica i Žepa “Šehitlucima genocida nad muslimanima Bošnjacima”.

(Vijesti.ba / Fena)

Komentariši