Baerbock za RSE: Za EU kandidaturu BiH treba ujedinjenje

Annalena Baerbock, German Foreign Minister, interview

Baerbock: ‘Mladi žele jedinstvo Bosne i Hercegovine'Podijelite

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annelena Baerbock izjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da Bosna i Hercegovina treba da nastavi “putem ujedinjenja” kako bi dobila status kandidata za Evropsku uniju (EU)

U intervjuu za RSE Baerbock je govorila o situaciji u Ukrajini i odnosima Evropske unije i Rusije, ali i tome kako Bosna i Hercegovina može doći do kandidatskog statusa.

Na pitanje novinara o tome šta BiH treba da uradi da dobije status kandidata za EU, koji su nedavno dobile Ukrajina i Moldavija, Baerbock je rekla: “Pa da nastave putem ujedinjenja. Mislim, imamo tešku situaciju da nema jedne vlade. Ali se nacionalistička retorika ponovo pojavljuje”.PROČITAJTE I OVO:Berbok poručila da Njemačka i međunarodna zajednica stoje iza OHR-a

Ona je posjetila kako su njene prve posjete kao ministrice bile upravo tamo, jer su joj Zapadni Balkan i Bosna i Hercegovina jako važni.

“Srela sam se s gradonačelnicima tri grada s tri različita porijekla koji su mi pokazali mnogo toga. Ljudi biju iste bitke 20 godina, ali mladi žele jedinstvo zemlje. Ne žele da razmišljaju odakle su im djedovi i bake, nego da su građani Bosne i Hercegovine koji žive zajedno i zajedno grade budućnosti”, kazala je.

Baerbock je još naglasila kao “veoma važno što je Evropski sud [za ljudska prava] podcrtao da jedan glas svakog građanina mora biti moguć na predstojećim izborima na jesen”.

Ona je tokom posjete BiH u martu ove godine poručila da je BiH visoko na političkoj agendi Njemačke.PROČITAJTE I OVO:Šefica njemačke diplomatije poručila da neće biti podrške za one koji destabilizuju BiH

Njemačka ministrica je početkom jula iznijela stav kako bi se diskusija o približavanju država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji trebala ubrzati.

Ne bi trebalo gubiti više vremena u naporima za integraciju i harmonizaciju, rekla je Baerbock 1. jula nakon razgovora sa svojom slovenačkom kolegicom Tanjom Fajon u Berlinu.

Komentariši