U SAD predlažu: Sankcije strancima koji ruše stabilnost BiH

U SAD predlažu: Sankcije strancima koji ruše stabilnost BiH

Foto. Agencije

Kongresmenka Ann Wagner, potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma, i njena kolegica Susan Wild predstavile su prijedlog zakona kojim bi se podržao Dejtonski mirovni sporazum kroz sankcije, a od kojeg se očekuje da pošalje jasan signal pred održavanje oktobarskih izbora u Bosni i Hercegovini.

Kako se navodi na službenoj stranici kongresmenke Wagner, prijedlog zakona kaže kako je politika SAD podržavati jedinstvenu, suverenu i multietničku Bosnu i Hercegovinu, podržati napredak prema euroatlantskim integracijama, koristiti sankcije protiv onih koji podrivaju Dejtonski mirovni sporazum i bh. demokraciju, te “razotkriti ulogu Rusije u raspirivanju nestabilnosti u BiH i ugrožavanju prisutnosti Ureda visokog predstavnika i mirovnih snaga EU u BiH”.

Zakon također predviđa sankcije strancima koji podrivaju Dejtonski mirovni sporazum ili na drugi način prijete stabilnosti Bosne i Hercegovine, te zahtijeva redovno izvještavanje kako bi se uspostavio snažan nadzor Kongresa nad korištenjem sankcija za pozivanje na odgovornost unutarnjih i vanjskih aktera koji podrivaju stabilnost u Bosni i Hercegovini

U izjavi povodom predstavljanja prijedloga Wagner je upozorila na ponašanje nekih zvaničnika u BiH kao i “destruktivni uticaj Rusije”, što prijeti da potkopa naslijeđe američkog liderstva u Dejtonskom mirovnom sporazumu i podržavanju stabilnosti u ovoj zemlji.

“Propisujući sankcije za rješavanje političke krize i korupcije u Bosni i Hercegovini, ovaj zakon jasno stavlja do znanja unutrašnjim i vanjskim akterima da će biti smatrani odgovornima za ugrožavanje mira i stabilnosti u zemlji”, kazala je Wagner.

Ukazala je i na postojanje snažne bh. zajednice u američkom gradu Saint Louisu, te kako je u razgovoru s njenim predstavnicima shvatila značaj sankcija kojim bi se spriječila ozbiljna destabilizacija BiH.

“Uoči oktobarskih izbora ova poruka ne može biti neophodnija”, dodala je.

Istim povodom oglasila se i kongresmenka Wild, koja je naglasila kako je od iznimnog značaja da Sjedinjene Države podrže napore naroda BiH u zaštiti mira i izgradnji jedinstvene, jače i reprezentativnije demokracije.

Pojasnila je i suštinu predloženog zakona.

“Između ostalih ključnih odredbi, ovaj prijedlog zakona poziva Bosnu i Hercegovinu da provede presude Europskog suda za ljudska prava, koje zahtijevaju ukidanje etničkih i vjerskih zahtjeva za izvršavanje visokih političkih dužnosti—kojim su neprihvatljivo obespravljeni mnogi pripadnici stanovništva”, rekla je Wild i dodala kako ovaj zakon može pomoći pomoći u stvaranju većih mogućnosti, uključenosti i stabilnosti u cijeloj regiji.

(Vijesti.ba)

Komentariši