Schieder: Schmidtov prijedlog zacementirao bi etničke podjele

Schieder: Schmidtov prijedlog zacementirao bi etničke podjele

Foto: Agencije

Austrijski europarlamentarac Andreas Schieder smatra prijedlog visokog predstavnika Christiana Schmidta za nametanje izmjena Izbornog zakona lošim, uz ocjenu da bi on doveo do cementiranja etničke podjele u zemlji.

– Mjesecima se pokušavalo da se u Bosni i Hercegovini dođe do razumne reforme izbornog zakona, a sve značajnije reforme blokirali su nacionalistički političari kao npr. Milorad Dodik i Dragan Čović.

Sada visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu želi iskoristiti svoja ovlaštenja da progura izbornu reformu. Međutim, ova reforma ne bi dovela do poboljšanja situacije u zemlji, već bi zacementirala etničku podjelu u zemlji – mišljenja je Schieder.

Prema Schmidtovom nacrtu, predstavnicima etničke grupe koja čini manje od 3 posto stanovništva u pojedinim kantonima više nije dozvoljeno da se kandiduju za Dom naroda Federacije. To ne samo da bi bilo vrlo kontroverzno prema Ustavu, već bi, mišljenja je Schieder, išlo na ruku zahtjevima nacionalista.

– Bosni i Hercegovini su potrebni političari koji rade na neophodnim reformama u zemlji i koji premošćuju umjesto da stvaraju dalje podjele. To podrazumijeva reformu Izbornog zakona koja odgovara principu jednakih izbornih prava za sve – zaključio je Schieder.


(Vijesti.ba / Avaz)

Komentariši