Rusija: OHR postao faktor nestabilnosti u BiH

Rusija: OHR postao faktor nestabilnosti u BiH

Foto: Facebook

Koliko god je bilo teško priznati da je odnos prema ovom građaninu kao legitimnom visokom predstavniku bio pogrešan, taj korak bi imao cijeli niz pozitivnih posljedica.

Ambasada Rusije u BiH u “odgovoru na pitanja o trenutnoj situaciji oko Christiana Schmidta” ocijenila je danas kako je sve “ovo što se trenutno dešava još jedan dokaz osnovanosti i pravednosti principijelnog stava Ruske Federacije o nelegitimnosti Christiana Schmidta na poziciji visokog predstavnika”.

Ruska ambasada je dodala kako je “apsolutno očigledno da je, prvenstveno zbog odsustva artikulisane konstruktivne politike dijela tzv. međunarodne zajednice, OHR izgubio ulogu medijatora u implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma i postao generator nestabilnosti kao rezultat samovoljnih i neizbalansiranih odluka gospodina Schmidta”.

“Koliko god je bilo teško priznati da je odnos prema ovom građaninu kao legitimnom visokom predstavniku bio pogrešan, taj korak bi imao cijeli niz pozitivnih posljedica.

Uzevši svu odgovornost za razvoj države u svoje ruke, narodi Bosne i Hercegovine konačno bi se oslobodili vanjskog protektorata u obliku OHR-a, otvorili nove perspektive za unutrašnji dijalog i lakše došli do kompromisa neophodnog za poboljšanje političke klime, što bi, zauzvrat, stvorilo uslove za rast kvaliteta života svih naroda i svakog pojedinca u BiH”, navodi se u odgovoru Ambasade Rusije u BiH.

Podsjećamo, ispred OHR-a za danas u 19 sati zakazani su protesti, a razlog je najava nametanja izmjena Izbornog zakona BiH od visokog predstavnika.


(Vijesti.ba / N1)

Komentariši