Poruka njemačke šefice diplomatije koju bi trebao poslušati Schmidt?

Autor: N1 BiH, Radio Slobodna Evropa 26. jul 2022

izvor: F.Z./N1

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annelena Baerbock izjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da Bosna i Hercegovina treba da nastavi “putem ujedinjenja” kako bi dobila status kandidata za Evropsku uniju (EU)

U intervjuu za RSE Baerbock je govorila o situaciji u Ukrajini i odnosima Evropske unije i Rusije, ali i tome kako Bosna i Hercegovina može doći do kandidatskog statusa.

Na pitanje novinara o tome šta BiH treba da uradi da dobije status kandidata za EU, koji su nedavno dobile Ukrajina i Moldavija, Baerbock je rekla: “Pa da nastave putem ujedinjenja. Mislim, imamo tešku situaciju da nema jedne vlade. Ali se nacionalistička retorika ponovo pojavljuje”.

Ona je posjetila kako su njene prve posjete kao ministrice bile upravo tamo, jer su joj Zapadni Balkan i Bosna i Hercegovina jako važni.

“Srela sam se s gradonačelnicima tri grada s tri različita porijekla koji su mi pokazali mnogo toga. Ljudi biju iste bitke 20 godina, ali mladi žele jedinstvo zemlje. Ne žele da razmišljaju odakle su im djedovi i bake, nego da su građani Bosne i Hercegovine koji žive zajedno i zajedno grade budućnosti”, kazala je.

Baerbock je još naglasila kao “veoma važno što je Evropski sud [za ljudska prava] podcrtao da jedan glas svakog građanina mora biti moguć na predstojećim izborima na jesen”.

Zanimljivo je da je šefica diplomatije Njemačke naglasila važnost presude Evropskog suda za ljudska prava s obzirom na najave da će visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta nametnuti izmjene Izbornog zakona bez implementiranja presuda ovog suda.

Komentariši