Pettigrew: Najavljena odluka vodi BiH ka sukobu

Američki profesor jedan je od nekoliko potpisnika koji traže da se pokrene dijalog umjesto nametanja odluke koja dodatno učvršćuje etničke podjele u BiH.

Pettigrew ističe stav kako će „ova odluka prevashodno koristiti separatističkim strankama, HDZ-u i SNSD-u, koje nastoje narušiti suverenitet BiH u interesu Hrvatske i Srbije“. (Arhiva)

26 Jul 2022

Predstojeća odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini da nametne promjene izbornog zakona nastavlja logiku „konstitutivnih naroda“ i dodatno učvršćuje etničke podjele u ovoj balkanskoj državi, smatra profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Univerzitetu Southern Connecticut David Pettigrew.

On navodi kako mu je “čast stajati uz građane BiH i saveznike dok se protivimo planu Visokog predstavnika da nametne diskriminatorni plan koji bi isključio etničke grupe i ostale iz sudjelovanja u izbornom procesu“.

„Ovakvo oduzimanje prava predstavlja eklatantno kršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima Sejdić-Finci i Zornić. Ovakva odluka Visokog predstavnika predstavljala bi izdaju demokratskih vrijednosti i ne bi je smjele podržati članice PIC-a (Vijeća za implementaciju mira)“, kazao je Pettigrew.

„Velika Hrvatska“

„Predstojeća odluka visokog predstavnika nastavlja logiku ‘konstitutivnih naroda’ i dodatno učvršćuje etničke podjele, umjesto da pomaže BiH da se kreće u pravcu demokratije građana s jednakim pravima i dostojanstvom. Neshvatljivo je da bi Visoki predstavnik iskoristio svoje bonske ovlasti da dodatno osnaži diskriminaciju, umjesto da podrži spomenute presude u pogledu ostvarivanja jednakih prava. Odluka g. Schmidta u korist aparthejda podriva argumente BiH za članstvo u EU.“

On dalje ističe stav kako će „ova odluka prevashodno koristiti separatističkim strankama, HDZ-u i SNSD-u, koje nastoje narušiti suverenitet BiH u interesu Hrvatske i Srbije“.

„Njihovi čelnici pokušavaju blokirati funkcioniranje države i drsko nazivaju BiH propalom državom. Užasnuti smo što se ove stranke i njihovi lideri sada nagrađuju. Riječ je o nesavjesnom činu popuštanja i ostvarivanja genocidnih ciljeva iz 1990-ih.“

„Glavni izvor javne podrške odluci visokog predstavnika dolazi od čelnika u Hrvatskoj. Takvo miješanje u unutrašnje stvari BiH, posebno od strane Vlade koja je proglašena krivom za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem uspostavljanja Herceg -Bosne kao dijela “Velike Hrvatske”, je naprosto neprihvatljivo“, govori profesor američkog univerziteta.

Na kraju je istakao zabrinutost da bi odluka visokog predstavnika mogla „odvesti BiH u sukob, a ne prema funkcionalnosti“.

„Protivimo se diskriminatornom planu visokog predstavnika. Visokom predstavniku poručujemo: molimo Vas poštujte odluke ESLjP-a u predmetima Sejdić-Finci i Zornić, podržite suverenu demokratsku Bosnu i Hercegovinu i državu građana s jednakim pravima i dostojanstvom; nema udovoljavanja separatističkim ekstremistima iz HDZ-a i SNSD-a.“

Diskriminatorni plan

Pettigrew je jedan od nekolicine „građana i saveznika BiH“ koji su se oglasili zajedničkim stavom i istakli „odlučno protivljenje nadolazećim odlukama visokog predstavnika koje se tiču izborne reforme i funkcionalnosti (bh. entiteta) Federacije BiH“.

„Osuđujemo diskriminatorni plan koji bi isključio etničke grupe i ostale iz sudjelovanja u izbornom procesu (kandidiranja na izborima), i to bez obzira na veličinu cenzusa. Ovakvo namjerno oduzimanje prava i ravnopravnosti građana predstavlja eklatantno kršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima Sejdić-Finci i Zornić. Ovakva odluka visokog predstavnika predstavljala bi izdaju demokratskih vrijednosti i ne bi je smjele podržati članice PIC-a“, navodi se u saopćenju.

„Predstojeća odluka visokog predstavnika nastavlja logiku konstituentnih naroda nametnutu Daytonom i dodatno će učvrstiti etničke podjele, umjesto da pomaže BiH da se kreće u pravcu demokratije građana s jednakim pravima i dostojanstvom. Naprosto je neshvatljivo da bi visoki predstavnik iskoristio svoje bonske ovlasti da dodatno osnaži diskriminaciju podupirući izborni inženjering kojem se težilo u predmetu Ljubić, umjesto da podrži gore navedene presude ESLJP-a u pogledu ostvarivanja jednakih prava. Odluka g.  Schmidta u korist apartheida većinskog naroda podriva argumente Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.“

Dalje navode kako su, „pored kršenja demokratskih načela od strane visokog predstavnika, zabrinuti zbog političkih posljedica ove odluke koja bi mogla nesmetano omogućiti otvoreno separatističkim strankama HDZ-u i SNSD-u da steknu kontrolu nad Domom naroda“.

„Riječ je o strankama koje riječju i djelom nastoje narušiti suverenitet i cjelovitost BiH u interesu susjednih Hrvatske i Srbije. Njihovi čelnici pokušavaju blokirati funkcioniranje države i drsko nazivaju Bosnu i Hercegovinu propalom državom. Iskreno smo užasnuti što se bezobzirno ponašanje ovih stranaka i njihovih lidera sada nagrađuje od strane Visokog predstavnika.“

Stupiti u dijalog

Ukazuju kako je, „prema međunarodnim standardima, modifikacija izbornih procesa tako blizu zakazanih izbora krajnje nepravilna i možda bez presedana“.

„Opstrukcije koje se koristite radi nužnih personalnih promjena u izboru sudija Ustavnog suda BiH bit će i sredstvo za obesmišljavanje apelacija na očekivane odluke visokog predstavnika i kidnapovanje ove institucije. Zaprepašteni smo potpunim nedostatkom transparentnosti visokog predstavnika u vezi s ovom predstojećom odlukom, izostankom bilo kakve informacije o najavljenim odlukama u vezi s izmjenama Ustava FBiH, bez bilo kakvih promjene u entitetu Republika srpska, kao i državi, kao i žurnim odabirom vremena najvećeg korištenja godišnjih odmora za njegovu složenu odluku.“

Na kraju se navodi molba međunarodnoj zajednici „da odbaci plan i da se uključi u istinski dijalog s građanima BiH o demokratskoj budućnosti“.

Uz Pettigrewa, potpisnici su Adil Kulenović (Krug 99), Azra Zornić (apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava), Jakob Finci (apelant pred Evropskim sudom za ljudska prava), Hazim Bašić (profesor Univerziteta u Sarajevu), Bojan Šošić (psiholog), Tanya Domi (vanredna profesorica internacionalnih i javnih odnosa na Columbia University, bivša glasnogovornica OSCE BiH) i Emir Ramić (Institut za istraživanje genocida, Kanada).IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

Komentariši