Otvoren Pelješki most, Milanović spominjao i BiH

Otvoren Pelješki most, Milanović spominjao i BiH

Foto: Cropix

Pelješki most je otvoren. S kopnene strane krenula je Rimčeva Nevera, a s pelješke automobil Nike Pulića. Krenuo je i vatromet.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović obratio se prisutnima.

– Najbolji među nama dali su svoje živote i zdravlje. Ovaj most ne bi bio moguć da mali broj dobrih ljudi nije obranio jug Hrvatske prije 30 godina. Ovaj nas most na to podsjeća – rekao je.

– Pelješki most je podignut u interesu Hrvatske, nikad u inat BiH. Ovaj most je na dobrobit svih ljudi, neovisno o naciji, socijalnom statusu, uvjerenjima. Vjerujem da ćemo ojačati svoju samosvijest.

Vjerujem da ćemo se u godinama pred nama boriti za ono što je važno. Pelješki most jest većinom financiran EU novcem, ali to je naš novac kojeg smo skupo, skupo platili – naveo je Milanović.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković na početku svog obraćanja koje je započeo s “drage Hrvatice i Hrvati” zahvalio je braniteljima i rekao da je Pelješki most nadstranački projekt.

– Projekt smo realizirali skladno – kaže. 

Naglasio je ulogu Europske unije i solidarnosti prema onim članicama koje su manje razvijene pa se osvrnuo na Kinu.

– Ovaj projekt nas je fascinantno povezao s Kinom. Veselim se da smo ovako veličanstveno obilježili ovaj povijesni dan – rekao je Plenković, koji je očito smanjio samohvalu koje je bilo ranije tokom dana.

– Uspjeli smo zajedno, ostvarili smo hrvatski san, budimo sretni – zaključio je.(Vijesti.ba)

Komentariši