Neprihvatljiva odluka koja bi BiH udaljila od evropskih standarda

Neprihvatljiva odluka koja bi BiH udaljila od evropskih standarda

Foto: MVP BiH

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković boravi danas u posjeti Republici Austriji na poziv ministra vanjskih poslova te države Alexandera Schallenberga.

Turković je zajedno sa najvišim austrijskim funkcionerima, predsjednikom Alexanderom Van Der Bellenom, ministrom vanjskih poslova Austrije Alexanderom Schallenbergom te mnogim drugim austrijskim zvaničnicima prisustvovala otvorenju Salzburškog festivala.

Tokom posjete, sa šefom diplomatije Schallenbergom, Turković je razgovarala i o aktuelnoj situaciji u BiH te se još jednom založila za reforme u skladu sa evropskim standardima koje bi Bosni i Hercegovini omogućile napredak i dodjeljivanje kandidatskog statusa.

Turković je naglasila kako je za BiH neprihvatljiva bilo kakva eventualna odluka visokog predstavnika koja bi dodatno cementirala etničke podjele te udaljila BiH od evropskih standarda.

Tokom razgovora, Schallenbergu je prenesena i jučer na skupu u Sarajevu jasno izražena zabrinutost građana zbog mogućnosti da nametnute odluke budu korak nazad te da neće doprinijeti funkcionalnosti i evropskom putu BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.


(Vijesti.ba / Fena)

Komentariši