Džaferović s ambasadoricom Njemačke o nametanju odluke

Džaferović s ambasadoricom Njemačke o  nametanju odluke

Foto: Vijesti.ba

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio u oproštajnu posjetu ambasadoricu Savezne Republike Njemačke u BiH Margret Uebber.

Razgovarano je o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, a posebna pažnja posvećena je najavama o nametanju izbornog zakona od strane OHR-a.

Predsjedavajući Džaferović kazao je da nije dobro da Visoki predstavnik nameće neizbalansirane izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona, kako bi udovoljio zahtjevima samo jedne političke stranke.

Džaferović je kazao da su lideri političkih stranaka u sporazumu potpisanom sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom dogovorili da će se razgovori o ograničenim ustavnim i izbornim reformama nastaviti šest mjeseci nakon izbora i formiranja vlasti na svim nivoima, te potkopavanjem ovog dogovora OHR dovodi u pitanje kredibilitet Evropske unije u BiH.

Džaferović je podcrtao da neizbalansirane i diskriminatorne izmjene mogu nanijeti štetu Uredu visokog predstavnika kao instituciji koja je, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, neophodna Bosni i Hercegovini za funkcionisanje.

Razgovarano je o evropskom putu Bosne i Hercegovine, kao i perspektivama za stjecanje kandidatskog statusa za BiH.

Džaferović je zahvalio ambasadorici Uebber na angažmanu u Bosni i Hercegovini i poželio joj dobro zdravlje i uspjeh na profesionalnom i ličnom planu.

(Vijesti.ba)

Komentariši