Turković: Izmjene Ustava FBiH bile bi eklatantan primjer kršenja ljudskih prava BiH

Turković: Izmjene Ustava FBiH bile bi eklatantan primjer kršenja ljudskih prava BiH

Foto: Vijesti.ba

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković oglasila se povodom najavljenog nametanja izmjena Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH, ističući da je ona u intenzivnom kontaktu sa predstavnicima međunarodne zajednice.

Ministrica je u svom saopćenju navela da je ona predstavnicima međunarodne zajednice poslala nedvosmislene poruke o neprihvatanju najavljenih izmjena Izbornog zakona, za koje smatra da bi se njima cementirale etničke podjele u Bosni i Hercegovini.

– Izmjene Ustava Federacije BiH uvođenjem praga od tri posto zastupljenosti konstitutivnih naroda u cilju alociranja mandata u Domu naroda FBiH bile bi eklatantan primjer kršenja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. Diskriminatorne odredbe bi bile cementirane u ustavu i zakonu, čime bi bio ugrožen i evropski put – napisala je Turković na Facebooku te dodala da Sjedinjene Američke Države i Evropa moraju pokazati solidarnost kada je u pitanju zaštita Dejtonskog sporazuma.

– Ako nastavimo sa ovim prebrojavanjem i negiranjem prava onih koji ne pripadaju većini, mladi će i dalje odlaziti iz Bosne i Hercegovine pitajući se zašto da žive u zemlji u kojoj nemaju jednaka prava? – poručila je Turković.


(Vijesti.ba)

Komentariši