Strik poručila Schmidtu: Povucite sporni prijedlog!

Strik poručila Schmidtu: Povucite sporni prijedlog!

Foto: FENA

Europarlamentarka Tineke Strik oglasila se na svom Twitter profilu povodom najava da će visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt iskoristiti Bonske ovlasti i nametnuti odluku za izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH.

– U potpunosti podržavam prijedlog OHR-a BiH da se spriječi prijevara tokom predstojećih izbora u BiH i osigura funkcionalnost države nakon toga. Međutim, predložene izmjene Izbornog zakona ne bi trebale biti dio ovog paketa. Oni će produbiti etničku segregaciju i izbornu diskriminaciju.

Pozivam da se ovaj dio prijedloga povuče. Ovakve dalekosežne sistemske promjene mogu se postići samo kroz inkluzivan, pažljiv i demokratski proces, koji uključuje političke stranke, civilno društvo i Venecijansku komisiju. Ne korištenjem Bonskih ovlaštenja.

Potpuno podržavam mandat OHR-a, uključujući i moguću upotrebu bonskih ovlasti ako je potrebno, ali da bi ovo moćno oruđe bilo djelotvorno, prema njemu treba postupati pažljivo i sa visokim stepenom integriteta – napisala je Strik na Twitteru.

(Vijesti.ba)

Komentariši