ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ ŽESTOKO KRITIKUJE SCHMIDTOVE ODLUKE: “Hrvat iz Goražda i Bošnjak iz Gruda ni po čemu neće biti konstitutivni”

“Zapravo, oni koji zagovaraju konstitutivnost, trebali bi biti protiv Schmidtove odluke. Ali, oni koji zagovaraju teritorijalnu konstitutivnost, došli su na svoje”, napominje Mehmedović.

Christian Schmidt

Ako visoki predstavnik Christian Schmidt donese odluku o cenzusu od tri posto, to je signal Bosancima da traže ukidanje konstitutivnosti u Ustavu Bosne i Hercegovine, ocijenio je zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Šemsudin Mehmedović.

“Ako odluka Schmidta o cenzusu od tri posto bude donešena, onda je to signal svima da traže brisanje konsitutivnosti iz Ustava i svih međunarodnih mirovnih ugovora. To znači i promjenu Dejtona. A ako dolazi do promjene Dejtona, onda ga može mijenjati svaki visoki predstavnik kad god mu što na um padne“, kaže Mehmedović.

Po njegovim riječima, suština Schmidtove odluke je da je obesmislio značenje konstitutivnosti.

” Hrvat iz Goražda i Bošnjak iz Gruda ni po čemu neće biti konstitutivni. Zapravo, oni koji zagovaraju konstitutivnost, trebali bi biti protiv Schmidtove odluke. Ali, oni koji zagovaraju teritorijalnu konstitutivnost, došli su na svoje. Dobijaju treći entitet! Što je cilj bio UZP-a i Mate Bobana i Šuška. Da li to onda znači da Schmidt ispunjava ratne ciljeve Hrvatske, a kao avans je dobio priznanje Hrvatske “Red Ante Starčevića”. Da li to zemlje PIC-a uopće vide? Ovo je trenutak kad sve izgleda da Vance-Owenov plan ponovo stupa na snagu i da je otvoren put proglašenju Herceg Bosn”e, naveo je Mehmedović u saopćenju za javnost.

– Ali ako zatražimo ukidanje konstitutivnosti na osnovu pravnog efekta Schmidtove odluke o cenzusu od tri posto – spriječili smo i Schmidta i Hrvatsku i Njemačku da zakonskim promjenama naprave treći entitet – zaključio je.

– Ako odluka Šmita o cenzusu od tri posto bude donešena, onda je to signal svima da traže brisanje konsitutivnosti iz Ustava i svih međunarodnih mirovnih ugovora. To znači i promjenu Dejtona.

A ako dolazi do promjene Dejtona, onda ga može mijenjati svaki visoki predstavnik kad god mu što na um padne – kaže Mehmedović.

Po njegovim riječima, suština Schmidtove odluke je da je obesmislio značenje konstitutivnosti.

– Hrvat iz Goražda i Bošnjak iz Gruda ni po čemu neće biti konstitutivni. Zapravo, oni koji zagovaraju konstitutivnost, trebali bi biti protiv Šmitove odluke.

Ali oni koji zagovaraju teritorijalnu konstitutivnost, došli su na svoje. Dobijaju treći entitet! Što je cilj bio UZP-a i Mate Bobana i Šuška!

Da li to onda znači da Šmit ispunjava ratne ciljeve Hrvatske, a kao avans je dibio priznanje Hrvatske “Red Ante Starčevića”?

Da li to zemlje PIC-a uopće vide?

Ovo je trenutak kad sve izgleda da Vens-Ovenov plan ponovo stupa na snagu i da je otvoren put proglašenju Herceg Bosne – naveo je Mehmedović u saopćenju za javnost.

– Ali ako zatražimo ukidanje konstitutivnosti na osnovu pravnog efekta Šmitove odluke o cenzusu od tri posto –  spriječili smo i Šmita i Hrvatsku i Njemačku da zakonskim promjenama naprave treći entitet – zaključio je.

Komentariši